Чим живуть регіони // Херсонщина - сонячний край овочівництва та органіки

23 липня 2018, 07:06 7486

Томати, кавуни, перець, цибуля — все це прямує з Херсонщини в усі куточки нашої країни, адже саме ця область ось уже 10 років є лідером України з вирощування плодоовочевої продукції. Відповідно, тут впроваджуються найінноваційніші технології, випробовуються нові сорти і напрацьовуються нові шляхи для експорту української продукції на світові ринки.

Як господарюють на Херсонщині, в чому переваги і недоліки цього регіону, про нові ідеї і вже здійснені аграрні проекти, — розповів AgroPortal.ua директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода.

Олександре, на Херсонщині цього року вперше проходить міжнародна виставка «АГРОПОРТ ПІВДЕНЬ ХЕРСОН». Чим будете дивувати аграріїв, в чому буде особливість і родзинка саме південного АГРОПОРТу?

Олександр Паливода:  Всі особливості Херсонського «АГРОПОРТу», випливають із особливостей та відмінностей саме південного регіону — це і технології зрошення, і технології закритого грунту, овочівництво, органічне землеробство — одним словом те, чим славиться Херсонщина. На цьому форумі ми маємо намір продемонструвати потужність південного аграрного сектору по всім напрямкам. Як ми навчилися вирощувати, які інноваційні розробки мають наші науковці, які технології зі світового досвіду ми впровадили та вдало використовуємо.

Але дивувати будемо не лише досягненнями, а ще й цікавою розважальною програмою, пов«язаною з аграрним сектором. Під час АГРОПОРТу планується встановлення двох рекордів України: перетягування комбайну найкращими українськими стронгменами  під керівництвом Василя Вірастюка та виготовлення найбільшої кількості овочевого салату, щоб нагадати всім, що саме Херсонська область ось уже 10 років є безперечним лідером України у вирощуванні плодоовочевої продукції.

Які теми вибрали для обговорення і ділової програми заходу? Чому саме на цих напрямах акцентуєте увагу?

Олександр Паливода: Буде панель присвячена експорту — адже ми добре навчилися вирощувати, та ще не достатньо навчилися реалізовувати власну продукцію та представляти себе на світовому ринку. Маркетинг, пакування, формування партій, взаємодія з митницею і так далі — цьому будуть присвячені окремі семінари.

Інше важливе питання — залучення фінансових інструментів для аграріїв. Будуть семінари, присвячені розв«язанню специфічних проблем південного агровиробництва: проблеми теплового стресу для рослин та овочівництво на засолених грунтах. Через високу температуру ми змушені систематично поливати, що призводить до засоленості полів, тому і виникла необхідність у висвітленні даної теми.

Деякі панелі присвячені нішевим напрямкам: горіхівництво, аквакультури, екзотичне плодоовочівництво. Плодоовчевому напрямку буде взагалі приділено дуже багато уваги, адже Херсонська область — головний виробник овочів в Україні, тому нам є що розповісти і є що продемонструвати. Загалом, програма дуже насичена, я впевнений, що кожен знайде в цій програмі щось цікаве та корисне для себе.

А які особливості ведення агробізнесу саме на Херсонщині?

Олександр Паливода: Херсонська область за своїми кліматичними умовами відноситься до зони ризикованого землеробства. Влітку температура на поверхні землі може сягати 60ºС і більше, а середньорічна норма опадів зазвичай втричі менше ніж у більшості інших областей. Господарювати в таких умовах надзвичайно важко.

Звичайно, нехолодна зима та велика кількість сонячних днів дозволяють нам вирощувати ранні овочі. Завдяки нашому клімату практично вся рослинна продукція, вироблена на Херсонщині, має гарні біолого-хімічні показники. В нашій сої високий вміст протеїну, в томатах — великий вміст сухих речовин, плоди та ягоди містять багато цукру, а мед має високі лікувальні властивості  — ось такі плюси. З іншого боку: без поливу, без зрошення отримати гарні врожаї як технічних, так і овочевих культур, просто неможливо. І це мінус.

Інша особливість — розташування області. Ми маємо гарний доступ до річкового шляху і цей фактор потрібно використати по повній. Крім того, Херсонська область є туристичним регіоном — щоліта до нас приїжджають відпочивати мільйони туристів, тому споживання продукції сільгоспвиробництва на внутрішньому ринку також зростає, тобто динаміка споживання має сезонний характер. Ось такі моменти складають особливості агробізнесу на Херсонщині.

Херсонська область найбільш зрошувальний регіон. Олександре, скільки сьогодні в області знаходиться земель під зрошувальними системами? Які тенденції щодо подальшого розвитку зрошення в області?

Олександр Паливода: Загалом зрошувальна система області налічує 427,1 тис га поливних земель, але не всі вони використовуються та знаходяться в робочому стані. Як ви знаєте, у 2000-х роках відбулося розпаювання, за яким був період економічного занепаду, і  частину зрошувальних систем було втрачено. Але починаючи з 2016 року поновлення зрошення було визначено керівництвом області, як один з пріоритетів розвитку і розпочато роботу по відродженню зрошення, яка триває і по сьогодні.

Минулого року, завдяки залученню інвестиційних коштів та державній підтримці, херсонським аграріям вдалося збільшити зрошення до 310 тис. га. Зараз  в області використовується вже 72% від потенціальної кількості поливних земель, і по використанню зрошуваних систем Херсонщина є найбільш ефективною серед інших південних регіонів. У 2018 році ми плануємо додати ще 13 тис га зрошувальних земель. Для цього залучатимуться як власні кошти аграріїв і іноземний інвестиційний капітал, так і бюджетні кошти.

Зокрема, у 2018 році з державного бюджету на поновлення зрошення області виділено біля 50 млн грн. Крім того, на поновлення зрошення, вперше за багато років, рішенням обласної ради було виділено 20 млн грн. безпосередньо із обласного бюджету.

Які напрями агропромислового комплексу розвиваються в регіоні найбільш активно?

Олександр Паливода: Зараз велику увагу ми придіяємо розвитку логістики. Будуються елеватори, розвиваються водні шляхи, повітряний транспорт — все, щоб активніше реалізовувати ті мільйони тонн продукції, яку ми виробляємо. Зокрема, минулого року в області було введено в експлуатацію перевантажувальний  термінал компанії «Нібулон» потужністю 76 тис.тонн, який дозволить збільшити обсяги експорту аграрної продукції з Херсонщини.

Також є тенденції по розвитку переробки. Цей напрям розвивається більш повільно, тому що він вимагає великих капіталовкладень. Але позитивна динаміка у цій сфері є, адже переробка — галузь, де створюється найбільша додаткова вартість продукції. Зокрема перспективними є сушіння та замороження плодоовочевої продукції. В південних овочах та фруктах відсоток води менший, ніж в інших регіонах, тому цей напрям буде досить рентабельним.

Яку частку у сільськогосподарському виробництві області займає овочівництво? 

Олександр Паливода: Загалом посівні площі  плодоовочевоягідної групи становлять до 10% всіх посівних площ області.  Але валовий збір овочів з цих площ щороку є найбільшим в Україні, і становить майже 15% від загальнодержаного показника.

Минулого року на Херсонщині вирощено 3520 тис. тонн зернових і технічних культур, та 1798 тис. тонн овочів, баштану, плодовоягідних та винограду. Тобто фрукти, овочі та ягоди складають 51% від валового виробництва продукції рослинництва.

Кажуть, що цього року були зменшені площі під кавунами. Які ще тенденції можете назвати в овочівництві?

Олександр Паливода: Цього року є незначне зменшення баштанних площ: посіяно 23,2 тис га проти 24,2 тис га минулого року, це пов'язано з минулорічним неврожаєм, спричиненим погодними умовами. Але цього року врожай буде значно кращим і виробництво продовольчих баштанних збільшиться: прогноз на цьогорічний врожай кавунів та динь — 235 тис. тонн порівняно із 152 тис. тонн у 2017 році. Також цього року є тенденція до збільшення валового збору овочів як відкритого, так і закритого грунту, винограду, деяких плодовоягідних культур, ріпаку, сої. Загалом, прогноз врожаю овочевої продукції — 1 млн 265 тис. тонн.

Щодо тенденцій — окремо хочу зазначити, що на Херсонщині активно розвивається виробництво так званих нішевих культур. В нас почали вирощувати такі, ще не дуже звичні культури, як спаржа, батат, шафран, ефірноолійні рослини, є цікавість до волоського горіху, сорго, нуту.

Херсонщина одна з областей яка лідирує по виробництву органічної сільгосппродукції. Скільки зареєстровано виробників органічної продукції. Яку саме продукцію виробляють?

Олександр Паливода: Херсонщина є екологічно чистим регіоном, тому розвивати цей напрям для нас є цілком логічним. За даними органів сертифікації, в Херсонській області на сьогоднішній день працює 38 виробників органічної продукції, які обробляють понад 75  тис.га земель. За цими показниками Херсонщина посідає 1 місце в Україні поділяючи його з Одеської областю.

Розвиток виробництва органічної продукції є інновацією та вимагає значних капіталовкладень і характеризується високим ризиком. Але ці витрати компенсуються високою вартістю реалізації продукції, тому що здебільшого органічна продукція йде на експорт і користується великим попитом, особливо в країнах Європи.

Основні групи органічних товарів, що експортуються місцевими товаровиробниками, це — ріпак, пшениця, ячмінь, кукурудза, соя, гречка, горох, соняшник, сочевиця, люпин, квасоля, багаторічні трави, олія і макуха соняшникова. Проте, обсяги органічної продукції херсонських аграріїв, як і асортимент, зростають із року в рік.

Які типи господарств переважають в області: малі, середні, великі, холдинги?

Олександр Паливода: В Херсонській області налічується: 2524 діючих агропромислових формувань, куди входять як сільгоспвиробники, так і підприємства переробної галузі. З них майже 2000 — фермерські господарства, це 80% підприємств АПК Херсонщини, які разом обробляють 267,5 тис. га. Практично всі вони належать до категорії МСП — малі та середні підприємства: переважна кількість з цих господарств мають в обрробітку до 500 га.

Який стан справ із залученням інвестицій в область? Наскільки аграрний бізнес цікавий інвесторам?

Олександр Паливода: Агропромислова галузь зараз активно розвивається в усій країні, сектор АПК є одним із головних наповнювачів держбюджету та одним із головних напрямів експорту. Тому аграрний бізнес зараз цікавить інвестора, як внутрішнього, так і зовнішнього, і ми відмічаємо позитивну динаміку залучення в область інвестицій.

На Херсонщині є успішні приклади раніше реалізованих проектів, зокрема засновані спільно з іноземними компаніями підприємства: ПрАТ «Чумак» (Україна — Швеція), ПрАТ «Фрідом Фарм Інтернешнл» (Україна — США), ТОВ «Данон Дніпро» (Україна — Франція), ТОВ «Грін Тім» (Україна — Швеція).

В 2017 році на території області відкрито три потужні підприємства. У липні урочисто запущено в роботу перевантажувальний термінал ТОВ СП «НІБУЛОН» в Голопристанському районі. У вересні, в тому ж районі,  урочисто  відкрито підприємство по виробництву нано-добрив ТОВ НВП «5 Елемент», яке  планує виробляти до 10 тонн мінеральних мікродобрив щорічно, та реалізовувати продукцію по всьому світу. У вересні компанією TOB «ТерраТарса Україна» у м. Каховка відкрито лабораторію «ТерраЛаб», яка є початком масштабного міжнародного інвестиційного проекту з будівництва заводу для виробництва комплексних мінеральних добрив. Завод буде забезпечувати спеціальними добривами сільськогосподарських виробників як України, так і країн ближнього зарубіжжя.

Водночас завершено реалізацію ще 9 інвестиційних проектів в  галузях рослинництва, тваринництва та переробки.

А які ще аграрні проекти зараз реалізуються на території області? Відкриття або запуск яких виробничих аграрних об'єктів, ферм, елеваторів заплановані на 2018 рік?

Олександр Паливода: На сьогоднішній день в області здійснюється супровід 39 інвестиційних проектів. В цьому році було здійснено запуск ряду інвестиційних об'єктів на підприємстві ТОВ Торговий дім «Долинське» (Чаплинський р-н), яке є одним із провідних виробників молока в області. На підприємстві було побудовано фотоелектростанцію потужністю 2МВт, (загальна сума інвестицій — 65 млн грн.), відкрито нове пологове приміщення, розраховане на 217 голів великої рогатої худоби (сума інвестицій — 30 млн грн.) та запущено сучасну новозбудовану насосну станцію і систему зрошення на площі майже 1000 га (інвестиції складають 50 млн грн.).

Також цього року запрацювала нова насосна станція потужністю 400 кВт у Каховському районі, обсяг інвестицій проекту склав близько 8 млн грн.

Серед об»єктів галузі переробки наразі триває реконструкція олійноекстракційного заводу по переробці сої потужного світового бренду ТОВ «Каргілл», Херсонський маслозавод встановлює сучасну лінію по згущенню підсирної сироватки.

До кінця цього року планується запуск кількох об»єктів галузі тваринництва, загальною вартістю 17 млн 250 тис грн., серед яких приміщення для утримання ВРХ, розраховане на 240 головомісць із запланованим обсягом виробництва 900 тонн молока в рік, приміщення для утримання птиці  на 1 млн голів, що збільшить виробництво на 15 тонн м«яса за рік, та приміщення для утримання овець, розраховане  на 2 тис. голів, що дасть змогу отримувати додатково 2400 тонн м«яса на рік.

Які взагалі заходи проводяться в області, щоб презентувати потенціал агропромислової галузі Херсонщини?  Наскільки такі події, як «АГРОПОРТ ПІВДЕНЬ ХЕРСОН — 2018» важливі та корисні для області?

Олександр Паливода: Ми традиційно представляємо Херсонську область в рамках Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2018» в Києві та на агропромисловій панелі в рамках Міжнародного інвестиційного форуму «Таврійські горизонти», який проводиться в м. Нова Каховка.

Також в області щорічно проходить лютнева конференція щодо розширення ринків збуту (м. Херсон) та всеукраїнська семінар-нарада »Інноваційний розвиток вівчарства у ринкових умовах» (Інститут тваринництва «Асканія-Нова»). Завдяки цим заходам нам вдається показати всі потенційні можливості аграрного сектору області та знайти інвесторів для розвитку галузі.

Дуже часто нашим агровиробникам не вистачає елементарних комунікацій, не вистачає спілкування та інформації один про одного. Я спілкуюся з аграріями і знаю, що деякі виробники місяцями не полишають свого району. І саме такі заходи, як «Агропорт», стають приводом для наших аграріїв для зустрічей, обміну досвідом, інформацією, контактами, налагодження партнерства. Це свого роду комунікаційний майданчик для об»єднання зусиль та співпраці. З іншого боку, форум —  це можливість для агровиробників представити свій потенціал та залучити інвесторів або знайти партнерів.

Ну і, звичайно, «АГРОПОРТ» — це також можливість отримати корисну інформацію, дізнатися про новинки та інновації аграрної галузі, перейняти передовий досвід агробізнесу.

Тому, користуючись нагодою, запрошую всіх читачів AgroPortal.ua 26-28 липня відвідати   форум «АГРОПОРТ Південь Херсон 2018» — наймасштабніший агропромисловий захід півдня України.

Ласкаво просимо на Херсонщину!


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua