logo

Інфографіка

Стабільна та врожайна: чому в Україні смородина залишається нішевою ягодою

Стабільна та врожайна: чому в Україні смородина залишається нішевою ягодою

Інфографіка 03 серпня 2021. 06:09 5404

Ціни на свіжу чорну смородину в цьому сезоні будуть високими, однак виробникам все ж таки вигідніше експортувати заморожену ягоду.

Географія виробництва смородини в світі найбільш локальна серед всього асортименту ягід, — розповідає аналітик асоціації «Ягідництво України» Марія Лакєєва. Так, за результатами 2018 року 89% всього валового збору припадає на три сусідні країни — Росію (60%), Україну (4%) та Польщу (25%). Ситуація в сегменті смородини залишається відносно стабільною як мінімум протягом останніх декількох років.

Щорічний світовий обсяг виробництва даної ягоди в світі складає близько 630-680 тис. т. Винятком став лише 2017 рік, коли через негативні погодні умови помітно впало виробництво у Росії та Україні. Тоді загальносвітовий валовий збір впав до десятирічного мінімуму — 539 тис. т.

Точну кількість насаджень підрахувати складно, оскільки значна частина смородини виробляється в невеличких домогосподарствах, що не враховуються офіційною статистикою.

В середньому щорічний урожай смородини складає близько 25 тис. т. За врожайністю смородини Україна — один зі світових лідерів (5,04 т/га)

Прогноз: висока ціна на смородину зберігатиметься

Ціна на свіжу ягоду смородини цьогоріч буде високою — на рівні минулорічної, коли продукція високої якості реалізовувалась по 60-70 грн/кг, зазначає президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.

«Насадження смородини в Україні зменшуються, суттєве скорочення відбулося декілька років тому. Зараз ми бачимо його наслідки — вартість буде не нижче минулорічної», — пояснює експерт.

 

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2020 до 2011

2020 до 2019

Загальна площа, тис.га

5,1

5,4

5,5

5,5

5,5

5,3

5,0

5,1

4,5

4,3

-16%

-4%

у т.ч. у ком. сегменті, тис.га

2,2

2,5

2,6

2,6

2,7

2,4

2,1

2,2

1,6

1,3

-41%

-19%

Валовий збір, тис.т

25,7

24,1

26,6

25,8

25,5

24,5

27,1

29,6

26,6

25,8

0%

-3%

у т.ч. у ком. сегменті, тис.т

1,1

1,3

1,4

1,4

1,7

2,0

3,0

3,1

1,3

1,3

19%

-2%

Середня врожайність, ц/га

58,4

54,7

59,1

57,3

56,7

51,0

56,5

63,0

63,2

66,1

13%

5%

у т.ч. у ком. сегменті, ц/га

6,8

8,3

8,9

8,1

9,6

10,3

15,8

17,3

10,0

14,2

111%

42%

Дані Асоціації «Ягідництво України»

На користь високої ціни свідчить не лише факт скорочення плантацій, а й фактор погодних умов. «Холодна весна, що змінилася екстремальною спекою, викликала стрес у рослин — кущі скидали частину урожаю. Тому точно можна сказати, що ягода буде в ціні», — додає Тарас Баштанник.

Ціну ягоди на переробку (переважно заморозку) поки що важко прогнозувати, оскільки велике значення має урожай смородини в Польщі. Ця країна є лідером за постачанням замороженої смородини. Виробництво чорної смородини там настільки велике, що навіть за несприятливої погоди обсяг буде достатньо великим, щоб впливати на ціни.

Порічка менше реагує на температурні коливання, однак є більш вибагливою до клімату, при надмірній вологості на рослині починають розвиватися грибкові захворювання. За інформацією УПОА, порічка не так сильно постраждала від несприятливих умов, очікується гарний урожай.

Порічка не має особливих коливань щодо площі, в Україні вона була і залишається нішевою культурою, тому ціни на ягоду будуть стабільними, на рівні минулого року

Попит на ягоду з боку переробників стабільний. Минулого року був незначний ріст, оскільки неврожай чорної смородини деякі переробники вирішили компенсувати порічкою. 

За офіційною статистикою, виробництво смородини в домашніх господарствах складає 90%. Проте експерт не погоджується з такою оцінкою. «Промислові насадження займають близько 30%. За даними Інституту садівництва, площі смородинових насаджень складають близько 4 тис. га, з них близько 1,5 тис. га — це промислові плантації. Великі виробники ягоди є на Волині, Хмельниччині, Тернопіллі», — зазначає Тарас Баштанник.

Високі ціни на смородину зберігатимуться ще щонайменше 4-5 років, вважає співвласник ягідного розсадника «Майво», розташованого у Івано-Франківській області, Володимир Тимків. Він наводить приклад малини: по цій культурі також було зниження ціни при перевиробництві, потім площа плантацій скоротилася, і ціна знову пішла вгору. «Проте малина росте 1 рік, а до повного плодоношення смородини потрібно чекати чотири роки, щоб отримати 6-8 т/га. Тому висока ціна на смородину (від 40 грн/кг гуртом) триматиметься як мінімум 4-5 років залежно від зростання площ під даною культурою», — пояснює виробник.

Висока ціна стимулює попит на саджанці. «Переважно саджанці купують за передзамовленням за рік до посадки. Проте також є покупці, які купують саджанці спонтанно, коли бачать високі ціни на ягоду і розуміють сам факт того, що ціни ще триматимуться на ринку, і відповідно на цьому можна заробити», — розповідає Володимир Тимків.

За механізованого збору на 1 га висаджується близько 3,5 тис. саджанців при ціні саджанця 10 грн, на посадковий матеріал потрібно буде 35 тис. грн. Площу слід готувати за рік до посадки

На думку Володимира Тимківа, цьогорічна ціна на порічку на заморожування буде близько 15-18 грн/кг, як і минулого року.

Нішевий напрямок — вирощування порічки на шпалері. За таку продукцію можна буде отримати в 2-3 рази більше коштів. У холодильнику з газовим середовищем така порічка може зберігатися до зими.

«На ринку України не представлені виробники, які реалізовують порічку в зимовий період, проте цей напрямок дуже цікавий. Ціни на дану ягоду на полицях супермаркетів сягають 1 тис. грн/кг», — додає він.

Саджанці порічки для шпалери мають бути дворічними. Один саджанець коштує 30 грн.

Керівник тернопільського підприємства «Агроспецгосп» Юрій Качунь очікує урожай нижче середніх показників (5 т/га). «Під час цвітіння чорної смородини не було сприятливих умов», — пояснює він. А от врожай порічки буде дуже високим, кращим, ніж минулі роки. Середні сорти почали збирати 16-18 липня.

Ягідна диверсифікація

За словами співзасновниці підприємства «Дари Волині» Тетяни Пилипович, Західна і Центральна Україна прекрасно підходять для цієї культури, вистачає вологості, дуже гарні показники приживання живців.

В підприємстві виробництво диверсифіковане. На 48 га є ягоди для свіжого ринку (смородина, малина, порічка біла), а також на заморожування.

«До 2015 року власна продукція реалізувалася на свіжий ринок, був високий попит у східних областях. У зв’язку із проведенням АТО переорієнтувалися на експорт замороженої ягідної продукції до країн Європи. Це потребувало інвестицій у післяврожайну переробку та маркетинг і стало вирішальним для виживання та рентабельності підприємства», — зазначає керівник підприємства Олександр Пилипович.

За його словами, завдяки партнерам зі Скандинавії в українському господарстві навчилися відповідати очікуванням, дотримуватися якості, термінів і асортименту. Тут збір смородини проводиться механізованим способом (комбайнами фірми «Ягода»), продукція заморожується, очищується та фасується у мішки.

Крім експорту власної продукції, «Дари Волині» займаються також оптовою торгівлею замороженими ягодами в асортименті, в тому числі й смородиною, в Україні та Європі (Польща, Бельгія, Естонія). Основний виклик — формування експортної партії. «Контракти і на смородину, і на малину залишаються недовиконаними через брак ресурсів для закупки, адже іноземні партнери бояться платити наперед», — коментують у господарстві.

З польськими виробниками «Дари Волині» не конкурують, а співпрацюють. «Користуємося послугами польських та румунських агроконсультантів. Великі інвестиції ЄС у польську економіку дали можливість закупити найкрутіше обладнання, зокрема сортекси. Тому нам вигідно у нас заморозити, а в них посортувати або ж, за хорошої ціни, їм продати», — пояснює Олександр Пилипович.

Чи є перспективи у смородини?

Марія Лакєєва розповідає, що споживання смородини також є здебільшого локальним: «Найбільшим споживачем і виробником виступає Росія. На країну припадає близько 60% світового виробництва, але експорт практично відсутній. Ані в свіжому, ані в замороженому вигляді».

Українська смородина не експортується у свіжому вигляді, всередині країни попит на неперероблену ягоду теж не дуже високий. «Сегмент дуже сильно залежить від попиту з боку переробників, й тому нові насадження закладаються досить повільно і не компенсують ті площі, що потрапили під розкорчування чагарників», — пояснює Марія Лакєєва.

На відміну від інших ягід смородина не демонструє збільшення попиту — він є стабільним протягом останніх 10-ти років

В «Дарах Волині» відзначають попит на заморожену ягоду за кордоном, тому особливу увагу приділяють розширенню клієнтської бази, цим опікується відділ продажів, працівники якого володіють декількома мовами. Підприємство постійно розширює експортний асортимент, закуповуючи, крім смородини, ожину, чорницю, обліпиху, гриби, овочеві суміші.

«Кількість і асортимент продукції для додаткової закупівлі заморозки та відправки на експорт визначається перед початком сезону окремо, зважаючи на попит та ціноутворення кожної окремої ягоди», — додає Олександр Пилипович.

Ягідний бізнес, зокрема вирощування чорної та білої смородини, радить почати з пошуку партнерів. «Для нас надійним партнером став Інститут садівництва у Чернівцях, спеціалісти якого розробили проєкт саме під механізований збір, для якого потрібен якісний посадковий матеріал, дотримування міжряддя 3,5-4 м. Сорти теж мають бути одночасного дозрівання. Ми садили сорти Вернісаж, Софіївська, Ювілейна Копаня. До речі, зараз діє прекрасна програма державної підтримки відшкодування 80% вартості саджанців, 300-500 т продукції виростити сьогодні фермеру чи підприємству не стане надто великою чи непід’ємною справою», — розповідає Олександр Пилипович.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua


Ключові новини аграрного ринку в Telegram

Новини

Показати все

Блоги