Прибуткове тріо, або Як заробити на змішаних садах

30 червня 2020, 06:36 7787

На Одещині закладено єдину в Україні горіхову плантацію за змішаною системою. На 270 га СОК «Горіх Причорномор'я» одночасно вирощує шипшину, фундук та волоський горіх.

Модель спільного вирощування комбінованих культур виглядає так: волоський горіх + шипшина, волоський горіх + фундук, де шипшина займає 80 га, фундук, волоський горіх — 190 га. Окрім саду, кооператив ще займається вирощуванням посадкового матеріалу та має розсадник на 22 теплиці.

За словами керівника інвестиційного садового кооперативу Павла Тулуби, такий підхід щодо поєднання нішевих культур дозволяє кооперативу диверсифікувати ризики, отримувати прибутки та виходити на зовнішні ринки.

«Поки що ми єдині в Україні, хто в промислових масштабах має змішану посадку таких культур. Такий підхід нам, за рахунок вирощування одночасно декількох культур, допомагає при коливанні цін чи відсутності попиту на якийсь окремий продукт. Ми довго підбирали культури, які би плодоносили в різний час, щоб збирати врожай не одночасно, також щоб мали схожу технологію збирання врожаю для використання однієї техніки для всіх культур, а ще на перспективу — щоб можна було переробляти на одному заводі», — розповідає Павло Тулуба.

Вирощування горіху як бізнес — це можливість почати свою справу з нуля. Незважаючи на деякі підводні камені, можливість заробити непогані гроші на горіховому бізнесі є цілком реальною. Горіхи — товар, який добре зберігається, має великий попит і швидко реалізується.

Вже зараз СОК «Горіх Причорномор'я» має понад 20 членів та вибудував повний цикл: вирощування посадкового матеріалу, сад та завод для переробки плодів. Як розповідає Павло Тулуба, все починалося в 2013 році з 35 га і всього 4 чоловік, які повірили в цю ідею.

«Щоб горіховий бізнес був прибутковим, потрібно мати 150-200 га, при цьому інвестиції в 1 га складають $20-30 тис. Термін окупності горіхового саду складає 10 років, шипшини — 5. Тому не всі готові відразу вкладати такі кошти. Тож наш кооператив пропонує інвесторам, які розраховують на невеликі обсяги, послугу з висадки саду, догляду за ним, викупу врожаю або ж переробки його на нашому заводі», — розповідає Павло Тулуба.

Зараз на заводі кооперативу переробляється не лише власний продукт, але й надаються послуги з переробки іншим виробникам горіхів. Також кооператив допомагає своїм клієнтам в реалізації їхньої продукції.

Варіант розвитку шляхом об'єднання землевласників в великі кооперативи — це світовий досвід і єдина альтернатива великим агрохолдингам. Таким чином побудована садові галузь в і інших країнах — Іспанії, Італії, Португалії, Франції та інших — так влаштована майже вся кооперація Європи.

Тим, хто самостійно вирішив займатися горіховим бізнесом та закласти сад, Павло Тулуба радить, окрім наявних інвестицій, насамперед починати з проєкту, аналізу води та ґрунту. Також він наголошує, що немає сенсу закладати сад без поливу.

А поки хтось роздумує — закладати горіховий сад чи ні, учасники СОК «Горіх Причорномор'я» в 2020 році планують інвестувати 45-50 тис. євро в техніку для збору врожаю, закласти 50 га органічної шипшини та експортувати 10 т бланшованого волоського горіху на місяць.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua