Зовнішня торгівля українською молочкою подає перші позитивні сигнали

11 червня 2020, 09:04 2074

Експорт молочних продуктів за підсумками січня-травня 2020 р. склав 44,7 тис. т на загальну суму $90,9 млн, що на 25,3% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока.

Поряд з цим, за звітний період імпортовано 34,2 тис. т продукції на загальну суму $111,1 млн, що на 149,3% більше за показники минулорічного періоду. Сальдо зовнішньої торгівлі все ще із позначкою «мінус» — на рівні $20,2 млн, однак вперше у цьому році негативне сальдо скоротилося порівняно із попереднім місяцем.

«Майже всі експортні позиції в «мінусі» порівняно з минулим роком. Найвагомішого скорочення експорту зазнають ключові біржові товари і найбільше — вершкове масло, частка скорочення якого досягла 47%, до 4,9 тис. т за п'ять місяців.

Група сухого молока також зазнає значних втрат, а саме -32%; до 11 тис. т за січень-травень, хоча в порівнянні з попереднім місяцем тут відмічається поступове відновлення», — зазначають в асоціації.

Схожу динаміку демонструють групи молока і вершків незгущених — -29,4%, до 8,9 тис. т. та сири -28,7%, до 2,1 тис. т, тут також спостерігається незначне покращення в місячній динаміці. Скорочення експорту кисломолочних продуктів у новому році стійко тримається в межах 10-13% і за підсумками п'яти місяців частка падіння становить 13,4%, до 2,2 тис. т.

Найкращі показники пожвавлення експорту демонструють молочна сироватка та казеїн:  їх частка падіння за п'ять місяців  скоротилася з 40% до -13,4% (11 тис. т) та -8,9% (1,8 тис. т), відповідно.

За цей період лише група морозива показала дуже скромне нарощування експорту — +0,4%, до 2,9 тис. т. Тренд тут висхідний, втім у місячній динаміці поточного року експорт цього продукту показує рух «на межі», демонструючи як від'ємні, так і позитивні значення у порівнянні до минулорічних показників.

«Загальний висхідний тренд імпорту молочної продукції сповільнив темпи зростання, хоча його щомісячні об'єми достатньо високі і не знижуються нижче $20 млн/міс. Динаміка по окремих групах товарів є різновекторною.

Так, звертає на себе увагу імпорт масла, який поновив темпи нарощування і в травні знову перевалив за тисячу відсотків — +1188%, до 5,8 тис. т проти минулорічного періоду. Об'єми імпорту молока та вершків незгущених у травні зменшилися, але все ще залишаються достатньо високими — +611%, до 4,7 тис. т», — додають експерти.

Виражений висхідний тренд у новому році має імпорт групи кисломолочної продукції — +43%, до 3,5 тис. т, а також морозива — +146% (0,3 тис. т). Зростає й імпорт сирів — +129% (16,5 тис. т.), хоча динаміка нарощування серйозно сповільнилася, що скоріше пов«язано з достатнім насиченням ринку, а також падінням купівельної спроможності населення, що в першу чергу відображається на продажах сегменту дорогої продукції, до якої належать сири, вважають в асоціації.

По решті імпорту молочних продуктів зафіксований низхідний тренд. Зокрема, вже два місяці поспіль знижуються об'єми імпорту групи сухого молока, якого у січні-травні імпортовано 1 тис. т (+119%). Низхідний тренд у цьому році має також і сироватка, відсоток її імпорту вийшов з тризначних величин і складає зараз +76% (1,5 тис. т), порівняно з минулим роком. Не дивлячись на те, що відсоток нарощування імпорту казеїну все ще складає 330% (72 т), тренд падіння його очевидний.

«Враховуючи зміну трендів імпорту по окремим групам молочних продуктів та пожвавлення експорту, вперше у поточному році зафіксоване скорочення негативного сальдо на $3,8 млн, порівняно з попереднім місяцем, що безумовно є позитивним сигналом. Впродовж літніх місяців сальдо надалі може скорочуватися у зв'язку з активізацією експортерів, проте не виключено, що в осінній період розрив може зрости», — підсумували в асоціації.