Науковці з'ясували, що допомагає поросятам набирати вагу

16 лютого 2019, 10:36 3211

Збільшити продуктивність свиней допомагає сприятливе оточення, іграшки та трави.

Такого висновку дійшли іспанські науковці, результати досліджень яких опубліковані в журналі «Applied Animal Behavior Science», повідомляє Meat-Inform.

Через стрес та неспокій свині починають нервуватись, це відбивається й на їхньому фізичному стані — вони повільніше набирають вагу. Частіше стресу піддаються тварини, що живуть у великих господарствах. Іспанські вчені вирішили з'ясувати, як зменшити рівень «психологічного навантаження» на свиней, і провели експеримент.

Кільком контрольним групам з 56 свиней створювали різні умови. Тварини, які спали на тирсі, сіні з конопель, валеріани та інших трав, гралися гумовими іграшками, почали краще спати, були спокійнішими, мали менше механічних пошкоджень шкіри і через це швидше набирали вагу.

Варто сказати, що продуктивність свиногосподарств України зростає. Середня вага тварин залишається стабільною, а от середній вік знижується. Це означає, що свині досягають ваги, необхідної для забою (понад 100-120 кг) раніше. У 2013 році для цього в середньому було необхідно 330 днів, а у 2017-му — вже 275 днів (-17%).