Виробники молока скаржаться на переробників через низькі ціни

27 березня 2019, 16:00 1746

В Україні стрімко знижуються закупівельні ціни на молоко-сировину — з початку року літр молока ґатунку «екстра» здешевшав на 70 копійок — до 9,50 грн.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока (АВМ).

Як зазначається, з кінця січня до АВМ почали звертатися керівники господарств-учасників асоціації із проханням втрутитися у ситуацію.

«Не зважаючи на цілком обґрунтоване очікування стабілізації вітчизняного ринку на фоні впевненого зростання цін на молочну сировину у світі, на вітчизняному ринку переробні підприємства стрімко знижують закупівельні ціни на молоко-сировину», — говорять молочники.

Основною причиною, як зазначають в асоціації, переробні підприємства називають заборону постачати свою продукцію до країн СНД — Россільгоспнагляд оголосив про посилення контролю за ввезенням сирного продукту з країн СНД, в тому числі Білорусії, куди українські переробники збувають свій продукт.

«У 2013 році 70% експорту молочної продукції йшло на ринок Росії. Сьогоднішня ситуація змушує констатувати, що за 6 років агресії Росії проти України переробна галузь так і не спромоглася достатньою мірою переорієнтуватися на нові продукти та нові експортні ринки —  вітчизняний ринок молочної продукції, а разом з ним і молока-сировини, залишається залежним від РФ. Це ставить під загрозу всю галузь молочного скотарства», — коментує віце-президент АВМ Ганна Лавренюк.

За її словами, і тепер, коли  Россільгоспнагляд посилив контроль ввезення сирного продукту, переробники рахують втрати, але свої збитки і прорахунки намагаються «перекрити» за рахунок зниження цін на молоко-сировину.

АВМ ініціює зустрічі із представниками молокопереробних заводів та закликає до діалогу і врегулювання ситуації. Адже її ігнорування призведе до закриття молочно-товарних ферм та знищення українського молочного бізнесу.