Прогноз: Втрати українських молочників від пандемії триватимуть кілька сезонів

08 грудня 2020, 08:00 2645

Індекс умовної прибутковості виробництва молока в професійних господарствах України (УМІ) в листопаді встановив історичний рекорд падіння — відразу на 9,6%.

Про це розповів економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

«Такого в листопаді ніколи не було. Середній показник листопада за останні 9 років становив плюс 3,1%, хоча раніше тричі бувало, що показник УМІ незначно знижувався. УМІ впав, не зважаючи на досить значне зростання цін на молоко — на 7,6%», — констатує експерт.

Головна причина падіння, на думку Ярмака, — швидке здорожчання кормових компонентів, особливо кукурудзи та фуражної пшениці. Вони потягнули за собою і шроти, які зросли в ціні приблизно так само, як молоко.

«Відповідно в листопаді 2020 показник УМІ вже був гіршим за листопад 2019 на шокуючі 44,5%. Більше того, це найнижча прибутковість виробництва молока в листопаді за всю історію наших спостережень (тобто за 10 років)», — підкреслив він.

При цьому експерт уточнив, що, оскільки рік починався на позитивній ноті, то в цілому за 11 місяців 2020 року виробники заробили лише на 10% менше, ніж за той самий період попереднього, і рік, все ще, не є таким вже й негативним — якщо брати останні 5 років, то в 2020 р. 11 місяців дали українським молочникам на 5% більше прибутку.

Прогнозуючи ситуацію в галузі експерт зазначив необхідність враховувати вплив глобальної економічної кризи, яка поступово перетікає в фінансову.

«Не зважаючи на повальну ефорію, я вважаю, що молочники все-таки глобально втрачають від пандемії, і ці втрати будуть тривати ще кілька сезонів. А в цих умовах будуть виживати лише найбільш ефективні, як це завжди бувало під час криз », — прогнозує Андрій Ярмак.


Для довідки: УМІ — це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.