Подано першу заявку на впровадження компартменту щодо АЧС

17 червня 2021, 12:17 2415

Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів отримала першу заявку від свинарського бізнесу з запитом про проведення аудиту щодо відповідності господарства статусу компартменту.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України.

Як зазначається, компартмент — статус, що підтверджує найвищі стандарти біобезпеки підприємства. Цей механізм затверджений «Кодексом здоров'я наземних тварин» та визнається глобально.

«З моменту, коли у травні 2019-го було прийнято відповідний наказ і компартментизація стала офіційним інструментом для експорту свинарської продукції та захисту від ліквідації поголів'я в умовах епізоотичного неблагополуччя щодо АЧС, пройшло 2 роки. Цей час вітчизняні свиногосподарства використали для покращення рівня біобезпеки та політик простежуваності, а інспектори Держпродспоживслужби пройшли навчання щодо алгоритму застосування компартментизації, процедур оцінки та моніторингу статусу компартменту. Цієї весни відбувся перший навчальний аудит на базі свинокомплексу за участі фахівців Держпродспоживслужби, ФАО та АСУ», — поінформували в асоціації.

Наступний крок — офіційний аудит, від результатів якого залежатиме, чи з'явиться в Україні перше господарство зі статусом компартменту найближчим часом. За оптимістичних прогнозів, це може статися вже цього року.

«Запровадити компартмент потребує багато часу та значних капіталовкладень. Крім того, треба пройти оцінку відповідності вимогам Порядку. Тому у світі компартментів щодо АЧС немає. Якщо перший з'явиться в Україні, міжнародні місії закордонних компетентних органів в нас «поселяться». На свиногосподарстві-ініціаторі та Держпродспоживслужбі велика відповідальність. Має бути запровадження та дотримання усіх необхідних заходів, їх контроль, чітке розуміння всіх процедур та нормативів. Послаблення чи недопрацювання нам не пробачать», — прокоментувала заступник голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко.