Норкові ферми до 2021 року можуть залучити $500 млн інвестицій

03 грудня 2019, 13:45 3270

Українські норкові ферми забезпечують надходження до $70 млн валютної виручки щорічно, 30 млн гривень податків до бюджетів всіх рівнів, створення 1500 робочих місць місць.

Про це AgroPortal.ua заявив віце-президент Асоціації звірівників України Володимир Федина.

«Звірівництво створює робочі місця і в суміжних галузях: це водії, вантажники, працівники переробної промисловості, аграрії. Наші польські колеги підрахували: на одного працівника звірівницької галузі припадає 5 робочих з суміжних галузей. Таким чином 1,5 тисячі працівників хутряної галузі дають роботу ще 7,5 тисячам українців, задіяних у здійсненні технологічного процесу», — сказав він.

За словами Володимира Федини, сума інвестицій в галузь тільки за останні 6 років становить понад $100 млн.

«Сьогодні Україна займає 1% світового ринку хутра, займаючи на ньому 12-у позицію. Але за умови, що для галузі не будуть створювати штучні перепони, вже до 2021 року ми можемо досягти рівня 3% або навіть 5% обсягу світового ринку», — сказав він. Це означає залучення нових інвестицій, не тільки внутрішніх, але і іноземних на суму не меншу $500 млн.

Адже в 20 країнах-членах ЄС звірівництво активно розвивається.

«Лідером є Данія, де галузь працює близько 90 років, становлячи значну частку в обсязі експорту», – сказав Володимир Федина, наголосивши, що закривають норкові ферми переважно ті країни, де таке виробництво не надто поширене і ферми не мають великого впливу на економічну ситуацію в державі.

«У наших сусідів-поляків були спроби заборонити галузь під впливом зоозахисників, але експерти продемонстрували владі свої розрахунки, якими можуть бути економічні втрати для держави у випадку заборони, — і це питання одразу ж відпало», — резюмував експерт, додавши, що українські перспективи є достатніми для швидкого розвитку галузі.

«Один з наших козирів — конкурентні переваги, пов'язані з порівняно низькими виробничими витратами. Собівартість продукції в Україні нижча від аналогічної, виробленої в Данії або навіть в Польщі. Це означає, що галузь готова залучати іноземні інвестиції», — впевнений Володимир Федина.