Думка: В Україні «молочка» дорога через дефіцит сировини

30 жовтня 2018, 08:00 3405

В Україні європейські ціни на молоко через дефіцит сировини. І через низьку купівельну спроможність українці споживають в 4 рази менше молочних продуктів, ніж потрібно для повноцінного розвитку організму.

Про це повідомив голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський під час Challenge АГРО.

«Тільки через переробку можна дати додану вартість всій аграрній галузі. Адже корова — це все: від молока до розвитку технологій. На жаль, лише кілька потужних компаній можуть отримати додану вартість, а решта працюють за нормами минулого сторіччя. Нам потрібні інвестиції», — зазначив Вадим Чагаровський.

Як розповів експерт, маленька країна Нова Зеландія виробляє 22 млн тонн, країни Прибалтики за два роки переорієнтувались на світовий ринок, і тепер там виробляють концентрати і високорозчинне молоко.

«Але в цих країн були фінансові ресурси. Натомість у нас немає потужних фінансових інститутів для інвестицій. Мине ще 5-6 років, і матимемо на полицях не українські, а польські чи чеські молочні продукти. Тобто, наша молочна галузь зникне, а до нас прийде вся Східна Європа», — зазначає Вадим Чагаровський.

За його словами, на модернізацію молочної галузі Польща отримала від ЄС 24 млрд євро. Тепер ця країна є лідером в Європі за виробництвом «молочки» і має 4-те місце по ВВП, а також входить до двадцяти розвинених країн світу. Також ЄС за останні 10 років інвестував у молочну галузь Німеччини 68 млрд євро, Франції — 56 млрд євро.