Думка: Ситуація у молочній галузі України відлякує потенційних інвесторів

10 листопада 2021, 12:33 2750

Рівень цін на молоко-сировину в Україні з початку 2021 р. суттєво перевищує відповідний рівень цін, що сформувався в країнах Східної Європи, а також і в середньому по Європейському Союзу.

Про це поінформував завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» к.е.н. Леонід Тулуш.

За його словами, ціни на молоко-сировину в Угорщині, Латвії, Словаччині не перевищують 32 €/100 кг, в Польщі — 33,5 €/100 кг, залишаючись відносно стабільними у 2021 році.

«Натомість ціни на молоко-сировину в Україні, розраховані в євро, у другій половині 2021 року суттєво виросли: з 35 €/100 кг у квітні-травні до понад 40 €/100 кг у вересні та понад 41,5 €/100 кг — у жовтні. Тобто, за останні п'ять місяців цього року ціни на цей вид агропродукції зросли більш як на 16%», — зауважив експерт.

У вересні цього року перевищення рівня цін на молоко-сировину в Україні порівняно з Польщею склало понад 18%, Латвією — майже 23%, Білоруссю — понад 31%.

«У жовтні 2021 року відповідне співвідношення ще більше зросло — тобто розрив у цінах збільшився, автоматично знизивши конкурентоспроможність вітчизняної молочної продукції», — пояснив Леонід Тулуш.

Він підкреслив, що в таких умовах переробні підприємства працюють з низькою маржинальністю через те, що опинились в лещатах, коли ціни на молоко-сировину зростають, а купівельна спроможнісь та імпорт не дозволяють збільшувати ціни на продукцію.

«Втім, така ситуація не може тривати довго, адже недоотримання прибутку буде провокувати відтік капіталу з галузі та відлякувати потенційних інвесторів від здійснення інвестицій в молокопереробку», — додає він.

На думку Тулуша, державі саме час вжити належних заходів фінансового регулювання та підвищити рівень державної підтримки розвитку молочної галузі для збереження належного рівня продовольчої безпеки по молочній продукції за рахунок внутрішнього виробництва.

«Натомість, у проекті Держбюджету-2022, який нещодавно пройшов перше читання, фактично «консервується» ситуація 2021 року — з його низькими обсягами бюджетного фінансування та недостатньо дієвим інструментарієм державної підтримки молочної галузі, що не дає можливості сподіватися на покращення ситуації у наступному році», —  підсумував Леонід Тулуш.