Експерти розповіли, що підігріває закупівельні ціни на свинину

11 серпня 2021, 16:29 2910

Ситуація із закупівельними цінами на свинину, найвірогідніше, розвиватиметься за сценарієм минулих років.

Таку думку висловила керівник аналітичного відділу Асоціації свинарів України Олександра Бондарська.

Вона зазначила, що серпень — традиційний період для підвищення цін на свиней забійних кондицій.

«Щороку в серпні відбувається зростання цін на свинину в закупівлі під впливом сезонно меншої пропозиції. Так, спекотні погодні умови пригнічують апетит свиней, відповідно падає показник середньодобових приростів, а значить тваринам потрібно більше часу для досягнення звичної забійної кондиції. Як наслідок, обсяги товарних партій від виробників свинини та середня забійна маса тварин меншають, що відповідно впливає на загальну пропозицію м«яса свиней. Це за відносно сталого попиту з боку заготівельників створює дефіцит кондиційних свиней, тож «підігріває» ціну на ринку живця. Свого максимуму вона переважно сягає на рубежі сезонів чи у першій половині вересня», — роз«яснює експерт.

Цьогоріч, на думку Бондарської, ситуація розвиватиметься за аналогічним сценарієм.

«Наразі частина виробників свинини вимушені переглянути тижневі обсяги реалізації або продавати тварин меншою масою за звичні 110-115 кг/гол», — додають в АСУ.

За даними щотижневого моніторингу, ціни на свинину живою масою цього тижня переважно коливаються в межах 47-48 грн/кг проти 44-46 грн/кг на початку місяця. Таким чином, ринок свинини інтегрував підвищення ставки ПДВ на свиней забійних кондицій з 14% до 20%.