Експерт: У 60% випадків бджоли гинуть від паразитарних захворювань

03 червня 2020, 11:56 2770

В Україні лише незначна частина бджолосімей гине від отруєння засобами захисту рослин.

Про це в інтерв'ю «Аграрний тиждень. Україна» розповіла кандидат ветеринарних наук ННЦ «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини» Олена Сіренко.

За останні п'ять років, зазначає вона, Інститут дослідив близько 2 тис. проб патологічного матеріалу бджіл із використанням різних методів —паразитологічного, бактеріологічного та молекулярно-генетичного. Дані за цей період показують, що майже 60% захворювань комах носять паразитарний характер, 20% — бактеріальний, 17% — вірусний.

«Незаразна патологія, до якої належить отруєння пестицидами, в різні роки коливається. В 2016-2017 рр. цей показник становив 10% від загальної кількості сімей, які ми досліджували. У 2019-2020 рр. — зріс до 30%», — зазначає експертка.

І додає: якби бджолярі досліджували по 10% комах навесні й восени, може бути, вони більше захистилися від отруєння сімей.

За словами Олени Сіренко, профілактика зробила би бджіл міцнішими, адже не всі протрави призводять до 100% їх загибелі.

Також науковець звертає увагу, що на масову загибель бджіл останнім часом впливає зміна кліматичних умов. Сюди можна віднести підвищення середньої температури за рік, зростання температурної амплітуди, збільшення небезпечних метеорологічних явищ і їхньої кількості.

Зміна клімату призводить до миттєвого і активного розмноження такого паразитарного захворювання як варроатоз, який є причиною подальшого зниження імунітету у комах і провокує вірусні, грибкові та бактеріальні захворювання. «Якщо в цей період бджоли потрапляють на оброблене пестицидами поле, сім'я повністю гине», — акцентує Сіренко.

На сьогодні явище масової загибелі бджіл отримало новий термін — «колапс бджолиних сімей». Це — смертність від багатьох факторів: зміна клімату, що несе за собою ряд наслідків, погіршення кормової бази та умов утримання бджіл. Паралельно йдуть інфекційні та інвазійні захворювання.

«Всі фактори, які я назвала, в комплексі призводять до погіршення якості меду і впливають на його вартість. Це поки як замкнуте коло», — говорить Сіренко.

Вона радить пасічникам дотримуватися ветеринарно-санітарних норм при виробництві свого продукту та не займатися самолікуванням бджіл і наймати для цього кваліфікованих фахівців. Аграріям — використовувати якісні засоби захисту рослин й забути про контрафакт і контрабанду.