Експерт: Україна стрімко перетворюється на імпортера молочних продуктів

18 жовтня 2019, 11:10 3839

В Україні стрімко зростає імпорт молокопродуктів. Так, станом на 1 вересня 2019 року приріст імпорту вершкового масла склав 33%, твердого сиру — 77%, цільномолочної продукції — 42%.

Про це повідомила віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк, йдеться у повідомленні АВМ.

«Україна стрімко перетворюється з експортера молочної продукції на імпортера. В 2018 році ми були у ТОП-5 експортерів масла, а станом на 1 вересня 2019 року ми вже не експортуємо його, а імпортуємо. І до кінця року українці відучують ще більший дефіцит вітчизняної молочної продукції, а кожна друга-третя пачка вершкового масла на поличці магазинів може бути імпортною», — коментує вона.

Збільшення імпорту відбувається через скорочення поголів'я ВРХ, і як наслідок — браку вітчизняної сировини.

«До стрімкого згортання молочного напрямку господарства штовхнули  заяви уряду про турборежим ринку землі без гарантій та пільг для виробників молока. За підсумками серпня 2019-го у порівнянні із аналогічним періодом 2018-го галузь втратила рекордні і безпрецедентні 26 тисяч корів! Це  близько 100 ферм розміром 200-300 корів», — підкреслила Лавренюк.

На її думку, якщо така ситуація збережеться, то країна не просто залишимося без вітчизняного  молока, а й втратить галузь, що є ключовим генератором робочих місць та податкових відрахувань до бюджету.

Ситуація, яка склалася в молочному скотарстві, безпосередньо впливає на  переробку: за перше півріччя 2019 року переробники недорахувались понад 900 тонн молока щодоби, які мали забезпечити Україну вітчизняними молочними продуктами, або в перерахунку на переробні потужності — сировину втратили як мінімум два потужних молокопереробних заводи.

За прогнозами Спілки молочних підприємств, до кінця року імпорт молочної продукції тільки наростатиме, зокрема буде імпортовано 20 тис т сирів. А це 18-20% від загального споживання.

Окрім того, що українці можуть залишитись без вітчизняного молока, ми ризикуємо ще і втратити близько 3,6 млрд грн податкових відрахувань в бюджет та 12% робочих місць в аграрному секторі, які дає молочне скотарство.

«Щоб не допустити знищення молочної галузі України, зберегти продовольчу безпеку та не стати імпортозалежними, необхідно терміново докласти всіх зусиль, щоб зупинити спад виробництва та почати стимулювати зростання молочної галузі. А це неможливо без грамотної держпідтримики», — зазначають в асоціації.