Експерт: Маржа виробництва молока в Україні продовжує зростати

03 грудня 2021, 08:00 2477

Позитивні тренди для виробників сирого молока продовжилися в Україні в листопаді.

Про це йдеться у щомісячному інформаційно-аналітичному огляді щодо операційної рентабельності виробництва молока в Україні, який опублікував співзасновник American Dairy Technology Іон Морару на своїй сторінці у Facebook.

«Незважаючи на стабілізацію динаміки закупівельних цін на сировину, у звітному місяці фіксуємо зниження внутрішніх цін на олійні, що стимулювало підвищення операційної маржі виробництва молока», — додав він.

Середній показник операційної маржі виробництва сирого молока в Україні в листопаді знаходився на рівні 21%, що на 3 відсоткових пункти вище жовтня і на 27 пунктів вище листопада 2020 р., констатує експерт.

«Середній показник операційної маржі виробництва сирого молока високопродуктивних господарств в листопаді піднявся до рівня 38%, що на 4 відсоткових пункти вище жовтня і на 27 пунктів вище листопада 2020 р.», — повідомив Морару, зазначивши, що показники операційної маржі продовжують знаходитись на найвищих рівнях з моменту початку карантинного періоду.

За його словами, позитивний економічний стан виробників підтверджують дані офіційної статистики — сільгосппідприємства продовжують тримати досить сталу кількість корів (-0,2% до минулого року).

«Як ми і очікували, вдалий кормозаготівельний період дозволяє вже в четвертому кварталі збільшити пропозицію сировини на ринку (до попереднього року). Незважаючи на стабільні показники виробництва і реалізації молока за підсумками 10 місяців, розрахункові дані »Інфагро« за жовтень показують ріст виробництва в категорії більше ніж на 1% до жовтня 2020 року і ріст реалізації молока сільгосппідприємствами більше ніж на 3% до жовтня 2020 р.», — підсумував він.