Прибутковість молока у січні стала найгіршою за 3 роки

12 лютого 2019, 13:11 2017

Український молочний індекс (УМІ) в січні 2019 р. впав на 0,5% порівняно з груднем і нижчим на 8,3% за минулорічний.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

«Перший УМІ в 2019 році, показує, що рік буде дуже напруженим і нелегким для виробників молока. Адже він є зараз найгіршим за три роки», — зазначив експерт.

Ярмак зауважив, що, незважаючи на подорожчання молока, УМІ знизився через дорожчання кормів. Цього разу подорожчали кормові зернові культури, а от шроти лишалися дешевшими.

«УМІ для січня 2019 року був на 11% нижчим, ніж середній за попередні сім січнів. Але все не так погано, як було в дуже кризові 2015-2016 роки — сьогоднішній УМІ на 18-20% вищий ніж тоді», — додав експерт.

Ярмак відзначив позитивні зміни на світовому ринку —  «панує обережний позитив, що ціни мають відбитися від дна».

«В лютому наш УМІ завжди йде вниз. 7 з 7 разів в мінус. В середньому на 9%. Але я не вірю в технічний аналіз, тому не дуже зважайте на це. А якщо ж брати тенденцію по кормах, то думаю, що все-таки УМІ в цьому році в лютому теж впаде, адже корми дорожчають», — прогнозує експерт.

Ярмак також звернув увагу на укріплення гривні.

«Це негативний фактор для молочних експортерів, адже він робить наш продукт менш конкурентним. Відповідно, потрібно уважним бути з цінами на молоко. Та ми ж знаємо, що експортні товари у нас виробляють переважно з весни до літа, тому це теж не дуже великий чинник. А от імпортні сири можуть трошки подешевшати», — додав він.