Жінки в економіці «плюсують» у світове ВВП $28 трлн

31 січня 2020, 14:31 3589

Світове ВВП зросте на $28 трлн до 2025 року, якщо відбудеться повне залучення жінок до економічної діяльності.

Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі — торговий представник України у 2015-2018 рр. Наталія Микольська в рамках діалогової зустрічі бізнесу та влади платформи SheExports на тему: «Розширення економічних можливостей жінок та розвиток жіночого підприємництва в Україні». 

«Тема розширення економічних можливостей жінок була в топ-5 тем, які обговорювалися в Давосі на рівні зі зміною клімату, кібербезпекою, питаннями розвитку міжнародної торгівлі тощо. Це говорить про те, що розширення економічних прав жінок є можливістю для зростання будь-якої країни, — говорить Микольська. — В усьому світі жінки складають лише 5% керівників в бізнесі. Але компанії з більшою кількістю жінок на топ-позиціях мають в 1,5 рази сильнішу культуру зростання, в 1,4 рази більший прибуток та  в 1,7 разів ефективніше управління». 

Експерт зазначає, що в компаніях, де на ключових позиціях є жінки, рівень корупції та рівень неповернення кредитів нижчий, ніж в чоловіків. 

«Якщо ми налаштовані будувати чесний і прозорий бізнес, то цей бізнес мають будувати жінки. Але реалії такі, що в світі 250 млн жінок-підприємниць, тобто 6,2% жінок є власницями бізнесу в порівнянні із чоловіками. Якщо ми будемо рухатися із тією швидкістю як зараз, то для того щоб досягнути однакової оплати праці жінок і чоловіків в світі нам потрібно 257 років. Чому так відбувається? Тому що половина світової роботи є неоплачуваною і її роблять переважно жінки, починаючи завезти/забрати дитину із садочка чи зі школи, купити продукти, прибрати в будинку», — додає Наталія Микольська. 

Що стосується України, то рівень економічної активності жінок  у нас значно нижчий. «Робоча сила в Україні складає 8,8 млн жінок та 9,4 млн чоловіків. І це те попри те, що в Україні жінок більше. Заробітна плата жінок на 26% менша, ніж зарплата чоловіків. Як результат, серед 100 найбагатших людей України лише 3 жінки», — підсумує експерт.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua