Укрсадпром: Зниження ПДВ до 7% виведе садівників з «тіні»

03 жовтня 2018, 09:43 2830

Ухвалення проекту Закону України  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення ставки податку на додану вартість для продукції садівництва, ягідництва та виноградарства» (№8570) допоможе вивести українських виробників з «тіні» та створить сприятливі умови для легального виробництва

Як говориться у повідомленні асоціації «Укрсадпром», законопроект передбачає зменшення ставки податку на додану вартість з 20% до 7% на плодово-ягідну продукцію, яка вирощується в Україні.

«За даними офіційної статистики, в Україні вирощуванням багаторічних культур (плодів, ягід, горіхів) займаються 1042 підприємства але, за оцінками асоціації, їх фактична кількість перевищує 1500 без врахування приватних фізичних осіб, які не об»єднані у кооперативи чи інші форми спільного господарювання, особливо у поєднанні з існуючою програмою державної підтримки», — говориться у повідомленні.

На думку експертів, лібералізація податкового тиску збільшить обсяги виробництва плодово-ягідної продукції офіційно зареєстрованими сільськогосподарськими товаровиробниками та кількість платників ПДВ. 

«На сьогоднішній день, промислові виробники плодово-ягідної продукції офіційно виробляють приблизно 400 тис. т продукції, вартість якої складає 7,7 млрд грн. За оцінками асоціації, за 2-3 роки, після введення в дію закону, промислові виробники, з урахуванням результатів діючої програми державної підтримки закладення молодих садів, офіційно здійснюватимуть виробництво 900 тис. т плодово-ягідної продукції, вартість якої становитиме близько 20 млрд грн, з якої буде сплачено у бюджет України ПДВ у розмірі 7% (виключно платниками цього податку, тобто не з усього обсягу) на суму, що перевищує 554 млн грн», — підрахували в асоціації.

Більше того, як вважають експерти, мають зрости надходження від сплати підприємствами податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску, ставки яких не зміняться, надходження до бюджету яких асоціація оцінює близько 280 млн грн.

«Таким чином, за розрахунками асоціації, встановлення ставки ПДВ на рівні 7% для окремих видів плодово-ягідної продукції призведе до збільшення надходжень до державного бюджету приблизно на 155 млн грн», — вважають в «Укрсадпромі».

Зменшення ставки податку, фактично, стане ефективною заміною «спецрежиму ПДВ» та минулорічним дотаціям, що дозволить галузевим виробникам заощадити 13% коштів, які вони повинні були сплатити податком на додану вартість, що становитиме більше 1 млрд грн для використання їх на розвиток виробництва (закупівля саджанців, закладка нових насаджень, витрати на добрива, засоби захисту рослин, технічна і технологічна модернізація виробничого процесу та ін.), знижуючи собівартість і фактично зменшити витрати держави на адміністрування непотрібних реєстрів отримувачів дотацій, вважають спеціалісти.

«Як наслідок, всі ці результати, сприятимуть встановленню українськими виробниками конкурентоспроможних цін на продукцію власного виробництва, а також забезпечить більшу цінову доступність плодово-ягідної продукції для споживачів», — підсумували в асоціації.