Уряд перерозподілить «фермерський мільярд»

18 вересня 2018, 17:44 3896

Бюджетні кошти по фермерській програмі будуть перерозподілені у вз'язку з виявленням непопулярних продуктів.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

«По фермерській програмі, як виявилось, ми (уряд — ред.) запропонували продукт, який не викликав великого інтересу. Зокрема, 500 млн грн було направлено на компенсацію відсоткових ставок по кредитах. Виявилось, що фермери не дуже активно беруть кредити, а банки не дуже активно кредитують фермерів, тому що у них є обмеження по ризиках і заставі майна», — пояснив він.

Мартинюк додав, що разом з асоціацією фермерів вдалося виявити напрямки, у які необхідно направити кошти. Тому на найближчому засіданні Кабміну будуть запропоновані зміни до порядку і велика частина цих коштів буде розподілена таким чином, щоб фермери змогли скористатися цією підтримкою.

«Зокрема, частина грошей буде спрямована на збільшення операційного капіталу Українського державного фонду підтримки фермерів. Це той фонд, який дає кредити безоплатні і не вимагає застави. Також будуть спрямовані кошти на компенсацію сплати ЄСВ фермерськими господарствами», — сказав він.

За словами, першого заступника міністра, в Україні разом з тим розпочинається велика програма по оформленню фермерами їхніх земельних ділянок, на що також підуть кошти.

«Багато рейдерських захоплень зараз відбувається у зв'язку з тим, що багато фермерів отримавши землю у 90-х не оформили її документально. Тому за рік цю проблему спільно з асоціацією фермері і Держгеокадастру ми вирішимо», — сказав Мартинюк.