Названо галузь АПК, яка отримала найбільше дотацій за останні 20 років

19 листопада 2021, 09:13 3566

Основне джерело підтримки сільгоспвиробників в Україні зараз — це податкові пільги (єдиний податок 4 групи) та державні субсидії.

Про це заявив керівник Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Олег Нів'євський в ході презентації «Огляду державної підтримки в АПК України», підготовленого Міністерством аграрної політики та продовольства України спільно з Центром досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки.

Він зазначив, що раніше до зазначених заходів належала і цінова підтримка, тобто втручання держави в ціноутворення через експортні обмеження, встановлення мінімальних цін або невідшкодування ПДВ при експорті зернових чи олійних культур. 

«У галузевому поділі лідерами за розміром отриманої підтримки за останні двадцять років є виробники курятини та яловичини. Вцілому до 2016 року спостерігалась така закономірність: експортно-орієнтовані галузі рослинництва в основному потерпали від державного втручання в ціни, тоді як  тваринництво переважно вигравало та мало чималу підтримку», — сказав Нів'євський, говориться у повідомленні KSE.  

Водночас, за словами експерта, виробники цукру досі отримують значну підтримку через особливий торговельний режим — тарифна імпортна квота та імпортне мито у розмірі 50%.

З іншого боку, виробники пшениці і кукурудзи систематично страждали від втручань держави в торгівлю, зокрема, експортні обмеження, експортні мита чи квоти, а також до 2016 — невідшкодування ПДВ при експорті зернових культур. 

Але з словами Олега Нів'євського, очевидними є і позитивні тенденції.

«Починаючи з 2016 року держава мінімізувала свій вплив на торгівлю через різноманітні експортно-імпортні обмеження. Торгівля сільськогосподарською продукцією за виключенням цукру була лібералізована, що, у свою чергу, сприяє економічному розвитку та більшій конкурентоспроможності аграрного сектору», — наголосив він.