Думка: Органічні дотації мають бути виваженими

03 березня 2018, 08:00 4141

Для подальшого розвитку органічного виробництва в Україні Мінагропроду потрібно вирішити декілька важливих завдань: домогтися ухвалення нового «органічного» законопроекту № 5448, потім втілити його положення у практику виробництва, торгівлі, сертифікації та експорту.

Таку думку висловила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева в рамках «Органік Медіа Брекфест», під час якого було анонсовано Другий міжнародний конгрес «Органічна Україна 2018».

«Україна вже стала європейським органічним хабом, проте наша мета — зробити її світовим», — наголосила Ольга Трофімцева.

Вона відмітила, що дуже важливо створити достовірну систему державної статистики в органічній сфері, бо до сьогодні вона не сформована. 

Заступник міністра також висловила думку, що непродумана державна підтримка органічного виробництва може бути не стільки корисною, скільки шкідливою. Ольга Трофімцева розповіла, що в країнах Східної Європи після того, як було припинено субсидування органічного сектора з боку ЄС, фермери одразу припиняли виробництво за чистими технологіями. А тому державні дотації в цій сфері мають бути дуже виваженими та цільовими, наприклад, на сертифікацію, на технології чи на підтримку створення органічного кооперативу з соціальною складовою.

«Основним драйвером органічного виробництва має бути ринок, тобто попит», — підкреслила Ольга Трофімцева.

На її думку, потрібно стимулювати розвиток внутрішнього ринку, в тому числі шляхом підтримки через програми державно-приватного партнерства дошкільних та освітніх закладів, котрі будуть купувати органічну продукцію у фермерів. 


Для довідки: Другий міжнародний конгрес «Органічна Україна 2018» відбудеться 15-16 березня в Одесі. Його мета — підвищення фахового рівня виробників органічної продукції, залучення до цього кола нових фермерів, інформування населення про переваги органічного виробництва. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua