Кулініч: Від «скруток» ПДВ держава втрачає 5-7 млрд грн щорічно

17 вересня 2020, 13:33 2728

Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроєкт №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», який вводить важливі новації для сектору АПК.

«Ним знижується податкове навантаження на виробників с/г продукції, що дуже важливо зараз, враховуючи посуху на півдні і величезний недобір врожаю. А це оборотний капітал наших фермерів! Також це унеможливить маніпуляції із ПДВ. Адже всій країні відомі «скрутки», від яких держава втрачає від 5 до 7 млрд грн щорічно за оцінками експертів», — зазначив під час виступу з трибуни співавтор законопроекту №3656, голова депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч, інформує прес-служба парламентарія.

Також, зі слів депутата, зниження ставки по податковому зобов’язанню до 14% унеможливить зловживання при формуванні податкового кредиту. «А простими словами — не буде сенсу його «надувати», — підкреслив Олег Кулініч.

Він додав, що бюджет від цих змін нічого не втрачає, адже товари, про які йдеться, не реалізуються кінцевому споживачу.

«Бюджет тільки виграє, тому що суми «липового» відшкодування просто зникнуть», — переконаний Кулініч.  


Для довідки: законопроєктом №3656 задля підтримки сільгосптоваровиробництва в Україні пропонується запровадити знижену ставку ПДВ у розмірі 14% при ввезенні на митну територію України та при постачанні на митній території України низки позицій сільськогосподарської продукції.