Виділення держпідтримки для українських експортерів прискорять через коронавірус

22 березня 2020, 09:17 3003

Пандемія коронавірусної інфекції 2019-nCoV може прискорити прийняття урядом програми з компенсації відсоткової ставки для експортних програм, щоб покращити позиції української продукції на зовнішніх ринках.

Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка під час online GR-зустрічі «Як криза вплине на міжнародну торгівлю», організованої асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» спільно з UCABevent.

«Щодо підтримки експорту, в нас існує проблема з доступом до фінансів, яка має подвійний характер — вартість грошей (відсоткова ставка) та можливість взагалі взяти кредит. Наразі всі дії уряду зосереджені на тому, щоб банки видавали гроші. І в цьому питанні ми працюємо за двома напрямами — зменшення вартості грошей і розширення програми 5-7-9 щодо компенсації відсоткової ставки», — зазначає Тарас Качка.

За його словами, також можливе запровадження нової програми з компенсації відсоткової ставки для експортних програм, але це буде зроблено лише у випадку перегляду державного бюджету.

«Ця програма не буде прийнята миттєво, але такий варіант розглядається. Відповідна програма вже була подана до бюджетної декларації, та закладено 2 млрд грн. З наступного року в будь-якому разі вона з'явиться, але ми працюватимемо над тим, щоб запустити її вже цього року», — уточнює Тарас Качка.

За його словами, програма полягає в тому, що відповідно до правил, які створює Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), є можливість компенсувати відсоткову ставку для експорту до рівня облікової ставки, яка існує в країні.

«Друга складова — доступність грошей. Працюємо над тим, щоб бізнесу було легше отримати кредити. Один із інструментів, які знаходяться в розробці, — використання страховки Експортно-кредитного агентства в якості застави. Цей проєкт буде запущено через два тижні», — зазначає Тарас Качка.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua