IFC планує залучити в економіку України до $3 млрд: в тому числі в агросектор

29 квітня 2020, 08:00 3449

Україна є однією з важливих країн для IFC в регіоні Європи та Центральної Азії. За період з 2004 року IFC виділила понад $3,3 млрд довгострокового фінансування в економіку України, в тому числі понад $1 млрд — на підтримку агробізнесу.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua повідомив регіональний менеджер IFC в Україні Джейсон Пеллмар.

«Звичайно, ми хочемо зробити більше, особливо у аграрному секторі. Ми маємо змогу залучити до 2024 року $3 млрд у відповідь на кризу та для швидкого та сталого відновлення економіки, спрямувавши фінансування на ключові галузі, в тому числі агропромисловий сектор. Ці цифри залежать від того, наскільки успішно Україна впроваджуватиме політичні реформи, необхідні для прискорення економічного зростання, включаючи земельну реформу та реформи в банківському секторі», — зазначив він.

Джейсон Пеллмар додав, що спільно зі Світовим банком IFC підтримає створення ринку фінансування земельних ділянок в Україні. Група Світового банку працює над розробкою механізму часткової кредитної гарантії для запровадження банківського кредитування під придбання земель сільськогосподарського призначення.

«Розвиток майбутньої програми спиратиметься на численні історії успіху нашої організації та наших українських клієнтів з аграрного сектору. У 2018 році IFC підтримала будівництво нового надпотужного зернового терміналу Neptune у чорноморському порту «Південний» поблизу Одеси, і я тішуся з того, що термінал почав працювати кілька місяців тому», — додав він.

Пеллмар нагадав, що крім прямих інвестицій, IFC розробила інноваційний фінансовий інструмент — аграрні розписки, що є інструментом передсезонного фінансування та передбачає заставу майбутнього врожаю. Аграрні розписки дають землеробам можливість придбати високоякісне насіння, добрива та ЗЗР, щоб підвищити продуктивність і прибутковість. Станом на сьогодні інструментом скористались понад 2000 фермерів, які видали 4000 розписок на суму понад $1 млрд, і IFC продовжує підтримувати і заохочувати українських аграріїв використовувати аграрні розписки для покращення їхнього бізнесу.

«Знову ж таки, ми би хотіли зробити більше, і сподіваємося, що матимемо інші можливості підтримати сільське господарство України в майбутньому, через співпрацю як із нинішніми, так і з майбутніми клієнтами», — додав він.