Озвучено схему розподілу дотацій органікам

14 квітня 2021, 08:00 3517

У 2021 році на державну підтримку виробників органічної сільськогосподарської продукції виділено 50 млн грн, які будуть спрямовані за двома напрямками.

Про це повідомила заступник директора директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів — начальник головного управління з питань підакцизної продукції та органічного виробництва Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Людмила Хомічак під час круглого столу «Підтримка органічного виробництва в Україні: механізм 2021 року та нові перспективні напрямки».

«Виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь передбачається в розмірі 30 млн грн, на бюджетну субсидію з розрахунку на одну голову великої рогатої худоби — 15 млн грн, а на відшкодування вартості витрат проведення сертифікації органічного виробництва — 5 млн грн», — зазначає Людмила Хомічак.

За її словами, розроблений Мінекономіки проєкт використання коштів для державної підтримки виробників органічної сільськогосподарської продукції вже надісланий на облдержадміністрації для опрацювання та внесення пропозицій.

«Така державна підтримка розрахована приблизно на виплату 300 виробникам за напрямком на одиницю оброблюваних угідь, субсидія з розрахунку на одну голову ВРХ передбачає виплати на 3 тис. голів, і відшкодуванням вартості витрат проведення сертифікації зможуть скористатися близько 300 виробників», — повідомляє Людмила Хомічак.

Вона відзначила, що абсолютні показники, які характеризують органічне виробництво, незначні, але в динаміці за два роки площі земель під органічним виробництвом збільшилися на 62%, а загальна кількість операторів — на 55%.

«Це досить динамічний рух, враховуючи, що в Україні не була завершена законодавча база для функціонування повноцінного ринку органічного виробництва. Впевнена, що завершення формування законодавства дасть поштовх для більш прискореного розвитку органічного сектору», — переконана Людмила Хомічак.


Для довідки: відповідно до експертної оцінки в Україні під органічним землеробством знаходиться 468 тис. га, що складає 1,1% від земель сільськогосподарського призначення. Працює 618 операторів і 470 сільськогосподарських виробників.


Людмила Лебідь, AgroPrtal.ua