Державну підтримку виноградарства фермери вважають неефективною

30 серпня 2018, 08:00 3107

В Запорізькій області фермери мають намір викорчувати мінімум тисячу гектарів виноградників. 

Про це AgroPortal.ua заявив фермер з Токмацького району Запорізької області Іван Захаренко.

«Державна підтримка стимулює придбання нових саджанців, компенсуючи 80% витрат на них. Замість того, щоби просто допомогти тим, хто з усіх сил продовжує виробництво і не збирається відступати перед складнощами на ринку і природними ризиками», — здивований нелогічністю урядових дій він.

Агровиробник розповідає про досвід своїх колег з Балтії. Їм видають фінансову підтримку одразу після того, як вони посіяли зернові. Гроші фермери мусять тут же вкласти у вирощування культури, її догляд та захист. Готовим урожаєм фермер вже може розпоряджатися сам. 
«Нам потрібен лише правильний поштовх, а потім ми все зробимо самі», — наголошує досвідчений виноградар.

Підприємець Станіслав Глущенко з ягідного господарства «Ніка» уточнює, що держпідтримка розповсюджується виключно на саджанці сортів винограду, які входять до держреєстру: «Але він давно не оновлювався. Йдеться лише про два сорти, які нині мають невеликий попит і низьку ціну. Ринок реально потребує нових сортів. А система держстимулювання оновленню не сприяє».

Крім того, держава відмовляється підтримувати виробників, котрі мають й інші види бізнесу, крім аграрного. Хоча часто саме додаткове підприємництво дозволяє їм стартувати, інвестувати у розвиток фермерського напрямку.  

«Я, приміром, своїм ягідним бізнесом не дотягую до 75% загального обороту. Не можу претендувати на бонуси від держави, — говорить Станіслав Глущенко. — Тому за підтримкою, порадами звертаюся до досвідченіших колег. 

Думаю, щоби зміцнювати свій виноградний бізнес і впливати на ринок, нам потрібно об'єднуватися у профільні асоціації, спілки. Це буде ефективніше».


Ірина Садова, AgroPortal.ua