Експерт: Ринок землі сприятиме зростанню попиту на кредитні програми

09 січня 2020, 12:15 3065

Агровиробники в очікуванні відкриття ринку землі намагаються накопичувати кошти, тому попит на кредитні програми буде зростати.

Таку думку висловив спеціаліст з управління проєктами, Проєкт «Аграрні розписки в Україні», IFC Сергій Гунько під час Першого земельного форуму «Доступ до фінансів та лізингу».

«Вже запущено 2200 аграрних розписок, при цьому в 2018-2019 роках був значний ріст, оскільки цей інструмент запрацював на всій території України. У 2019 році аграрних розписок було видано на понад 8 млрд грн, а сумарно залучено понад 15 млрд грн. На сьогодні близько 130 компаній в Україні працюють з аграрними розписками, а застава при оформленні у вигляді майбутнього врожаю є доволі прийнятною для аграріїв і мотивує їх використовувати цей інструмент. Для кредитора ж головною мотивацією є позасудова процедура виконання умов агророзписки», — зазначив Сергій Гунько.

За його словами, наразі в Україні діє Закон «Про аграрні розписки» і розробляється новий законопроєкт, який передбачає певні зміни, наприклад, скасування норми нотаріального завірення аграрної розписки.

«За законодавством маємо два типи аграрних розписок: товарна і фінансова. Товарними користуються трейдери для контрактування майбутнього врожаю, і в такому випадку аграрії розраховуються безпосередньо товаром. Банківські установи використовують фінансові розписки, і в цьому випадку майбутній урожай виступає лише гарантією розрахунку агровиробника. Але аграрні розписки дозволяють не тільки залучати кошти від банківських установ, але фінансування збільшується постачальниками агроресурсів», — зазначає Сергій Гунько.

Серед банківських установ експерт виділив лідера використання в практиці аграрних розписок — АТ «ОТП Банк», де діє понад 10 партнерських програм із забезпечення сільгоспвиробника агроресурсами. Сергій Гунько також відмітив, що першим працювати з аграрними розписками чотири роки тому почав «Агропросперіс Банк» (АТ «АП Банк») і сьогодні пропонує понад 20 програм лише з техніки. А АТ «Банк Альянс» працює з Донецьким регіоном і зараз розвиває програми для плодоовочевого сектору.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua