ЄБРР розширює програму фінансування енергоефективності

30 листопада 2017, 18:15 4297

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає нові кошти в рамках своєї Української програми фінансування енергоефективності в житловому секторі (UREEFF) з метою підтримки кращого використання енергії в країні.

Як говориться у повідомленні банку, ці кошти будуть використані для програми під назвою «Ай-К'ю енерджі» (IQ Energy), призначеної для підтримки інвестицій в енергоефективність. Для цієї програми виділене грантове фінансування в розмірі €15 млн зі Східноєвропейського фонду енергоефективності та довкілля (E5P), найбільшим вкладником якого є Європейський Союз.

Субкредити в розмірі €10 млн і €7 млн будуть надані існуючим партнерам у програмі «Ай-К'ю енерджі» — відповідно «УкрСиббанку» та «ОТП Банку». Також в рамках цієї програми буде відкрито кредитний ліміт до €1 млн для нового банку-партнера «Креді Агріколь».

Отримавши ці кошти, зазначені три банки зможуть підтримати понад 18 тисяч проектів фізичних осіб-позичальників та ОСББ, які планують реалізувати широкий спектр заходів з енергоефективності. Позичальники, які відповідатимуть критеріям участі у програмі, зможуть отримати кредити на підвищення енергоефективності.

Відповідні проекти можуть включати теплоізоляцію стін, дахів і підлог на перших поверхах; встановлення сучасних енергоефективних вікон, котлів на газі та біомасі; модернізацію систем теплопостачання; встановлення теплових систем на сонячній енергії та багато інших заходів.В рамках програми «Ай-К'ю енерджі», що реалізується в Україні з квітня 2016 р., 13 тис. українських домогосподарств вже отримали близько 320 млн грн (приблизний еквівалент $12 млн.) на термомодернізацію.

На веб-сайті програми наразі можна знайти перелік з понад 5000 енергоефективних товарів і технологій, які можна придбати і впровадити за допомогою 20 різних фінансових продуктів, що пропонуються банками-партнерами ЄБРР в рамках програми.У програмі «Ай-К'ю енерджі» також використовуються кошти технічного співробітництва, надані Фондом E5P та Шведським агентством міжнародного співробітництва у сфері розвитку (Sida).


Для довідки: ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку діяльності у країні у 1993 р. банк узяв на себе зобов'язання щодо надання майже €11,6 млрд в рамках 383 проектів.