Аграрні розписки взяли на озброєння кредитні спілки

19 листопада 2019, 16:38 2479

Кредитна спілка «Перша Подільська Фермерська» (Хмельницька обл.) на початку жовтня вперше у своїй практиці використала фінансову аграрну розписку із заставою майбутнього урожаю озимої пшениці.

Про це йдеться у повідомленні Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні».

Як зазначив, голова правління кредитної спілки «Перша Подільська Фермерська» Сергій Гищук, спілка створювалась як інструмент саме для кредитування підприємництва в селі та місті. Адже саме дрібні фермери не мають достатньої «твердої» застави, щоб отримати фінансування на проведення сезонних робіт, модернізацію приміщень, обладнання та поповнення оборотного капіталу.

«Перший кредит був виданий якраз під посів ярих зернових. Члени нашої спілки вирощують всі зернові та олійні культури, займаються садівництвом, розводять тварин і рибу, переробляють с/г продукцію. Ми кредитуємо практично весь спектр с/г виробництва. За цей час з наших членів виросло 20 самодостатніх господарств, які починаючи з 1-5 га виросли в господарства, що обробляють площі від 50 до 750 і більше га», — додав він.

Гищук додав, що сільське господарство України як і вся економіка в цілому потребує сучасних технологій і техніки, а це кредити.

«Аграрні розписки в цьому плані є одним із досить зручних інструментів зменшення ризику кредитування (він не є панацеєю але є робочим і дієвим інструментом). Завдяки Проекту на сьогоднішній день ми можемо запропонувати своїм членам ще й такий вид забезпечення по кредиту», — уточнив він.