Аграрні розписки пішли в молочні кооперативи

30 жовтня 2019, 14:55 2666

Фінансову аграрну розписку, за якою кредитором є сільськогосподарський обслуговуючий кооператив молочного напрямку, а позичальником — член цього кооперативу, оформлено вперше в Україні 18 жовтня 2019 року.

Про це йдеться у повідомленні проєкту IFC «Аграрні розписки».

Так, СОК «Жовтневий» вперше надав грошові кошти своєму члену для утримання корів. Заставою за розпискою є майбутній урожай озимої пшениці, яка буде використана для виготовлення кормів для молочного стада.   

«Аграрна розписка вкотре продемонструвала свою універсальність та гнучкість. Інструмент виступає гарантією виконання членом кооперативу своїх зобов'язань перед кооперативом. Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив є самодостатньою юридичною особою і повинен чітко документувати взаємовідносини між членами кооперативу, що забезпечить прозорість та рівні умови для усіх членів», — йдеться у повідомленні.   

Також в IFC нагадали, що раніше аграрні розписки були випробувані у ягідних кооперативах, там кредитним ресурсом були саджанці. Кооператив надавав саджанці своїм членам в обмін на зобов'язання повернути їхню вартість за рахунок коштів від реалізації готової продукції або за рахунок поставки самої товарної продукції.

СОК «Жовтневий» також вирішив створити фонд підтримки розвитку молочного бізнесу членами кооперативу. Для цього був розроблений механізм використання фінансових аграрних розписок для фінансування придбання обладнання та матеріалів членами кооперативу.

«Перш за все ця ініціатива була підтримана членами кооперативу, які планують збільшувати поголів'я до 10 і більше голів. Ми сподіваємося, що це також дозволить збільшити обсяги збору молока і підвищити його якість», — зазначив голова СОК «Жовтневий» Руслан Горенко.

Отримувач коштів, член СОК «Жовтневий» Андрій Ігнатенко заявив, що давно планував покращити умови утримання тварин, але в достатній кількості грошей не було.

«Ми, як і більшість членів кооперативу, підтримали ініціативу створення фонду, з якого можна було б отримати позику. Ми звернулися до правління кооперативу, підготували бізнес-план, пройшли співбесіду і були затверджені правлінням на отримання фінансування. Ми підготували документи і протягом 2 годин оформили аграрну розписку. За рахунок отриманих коштів ми плануємо придбати дощувальну машину для забезпечення кормової бази та зробити реконструкцію стайні, що дозволить збільшити поголів'я тварин і підвищити продуктивність», — уточнив він.