Аграрні розписки «здружили» банк і кредитну спілку

12 вересня 2019, 16:55 2390

На ринку аграрного кредитування влітку 2019 р. відбулась унікальна подія — український банк надав фінансування кредитній спілці для поліпшення доступу до коштів невеликих агровиробників.

Про це йдеться у повідомленні Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні».

«За усталеною практикою, українські банки майже не кредитують інші фінансові установи, особливо кредитні спілки, через конкуренцію в сегменті споживчих кредитів для фізичних осіб. Однак, в аграрному секторі банківські кредитні продукти та пропозиції кредитних спілок дозволяють вирішувати різні завдання та націлені на різні аудиторії. Банки кредитують великі та середні фермерські господарства, які вирощують переважно традиційні експортні культури, мають достатньо активів для передачі в заставу, а також ведуть комплексний облік. В той же час кредитні спілки надають позики малим фермерам, які працюють не лише в традиційному сегменті зернових та олійних культур, але й у плодоовочівництві, сегменті нішевих культур тощо», — пояснюють в IFC.

Часто, у цих фермерів не вистачає майна для твердої застави, або ж вони ще не досягнули кількісних параметрів, щоб відповідати мінімальним критеріям банківських кредитних продуктів.

Розвиток співпраці банків та кредитних спілок в агросекторі розпочався завдяки інструменту аграрних розписок. Зокрема, завдяки тому, що інструмент розписок дозволяє використовувати майбутній врожай як заставу і таким чином знижує ризики кредиторів при роботі з невеликими фермерами. Навесні 2019 р., черкаські фермери зацікавилися цим інструментом фінансування та звернулись із заявками до кредитної спілки «Кредит-Союзу», з якою IFC співпрацює багато років.

«Однак попит на кредитні ресурси у цей період перевищив наявну в спілці пропозицію. «Банк Альянс», який незадовго до цього також впровадив власні програми з використанням аграрних розписок, погодився обговорити можливості співпраці зі спілкою. Згодом банк розглянув заявку від «Кредит-Союзу», і в результаті сторони підписали договір кредитної лінії терміном на 2 роки», — зазначають в IFC.