Світовий банк: Україні потрібно активно боротися з корупцією

08 липня 2019, 08:00 2819

Україні потрібно мінімізувати вплив бюрократичного апарату на економіку та активно боротися з корупцією, а продаж лише державних земель сільськогосподарського призначення не відповідає цим критеріям.

Таку думку у ході дискусії «Старт ринку землі: чи варто на першому етапі виставляти на продаж тільки державні землі?» висловив керівник проектної групи спільної програми ЄС та Світового банку «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» Клаус Дайнінгер.

Він привів світовий досвід: краще впроваджувати ринок одразу для всіх земель, та врегульовувати складні питання складнощі на місцевому рівні.

«Якщо ж затягувати із зняттям обмежень, це даватиме додатковий час тим, в кого є корупційний інтерес, адаптуватись до змін, точніше, адаптувати ці зміни під свої інтереси», — впевнений він.

У свою чергу радник заступника голови Офісу Президента України, голова правління Офісу ефективного регулювання Денис Малюська запевнив, що команда нового Президента переконана в необхідності ринку землі та зараз напрацьовує моделі.

«Ми розглядаємо можливість старту ринку землі за різними моделями, у тому числі і з продажу державних угідь, але головним для нас є прорахувати зиск для економіки від усіх можливих моделей ринку», — констатував він.

Назвати точну дату, коли ринок може стартувати, експерт відмовився, але висловив упевненість в тому, що парламент наступного скликання буде більш прихильним до ринку землі.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua