Vkursi Agro запустили сервіс автоматизованої перевірки та оцінки земельних ділянок

25 червня 2021, 12:20 2766

Vkursi Agro анонсували запуск нового сервісу автоматизованої перевірки та оцінки земельних ділянок Vkursi Zemli Scoring.

Про це повідомляють у компанії Vkursi Agro. 

Сервіс дозволяє аналізувати земельні ділянки та встановлювати їх придатність до купівлі-продажу та кредитування. З допомогою  Vkursi Zemli Scoring можна перевірити коректність всіх юридичних аспектів щодо прав власності та оренди на землю, відображення ділянки, а також прав на неї в державних реєстрах та кадастрах, наявність інших обставин, що можуть вплинути на володіння та користування земельною ділянкою.

«Незалежно від того, ви власник землі чи хочете її придбати, ви повинні бути впевнені в правильності її оформлення. Щоб зробити це сьогодні, потрібно отримати витяги з Держгеокадастру та Реєстру речових прав, переконатись, що в обох документах відображена однакова та коректна інформація, відсутні помилки щодо імені власника, підстави для реєстрації, площі ділянки, яка при цьому коректно відображається на кадастровій карті, саме там, де фактично знаходиться ділянка, без накладень, перетинань з іншими. Далі потрібно переконатись у відсутності обмежень та обтяжень щодо ділянки. Ми автоматизували ці процеси, і тепер для комплексної перевірки земельної ділянки потрібно лише 5 хвилин», — розповів СЕО Vkursi Agro Роман Граб.

Користувачу достатньо ввести кадастрові номери земельних ділянок, а система в режимі реального часу проведе перевірку за понад 50 параметрами. Для цього сервіс використовує відомості з відкритих джерел та державних реєстрів, таких як:

  • Державний земельний кадастр України;
  • Публічна кадастрова карта України;
  • Портал нормативної грошової оцінки сільськогосподарських земель;
  • Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень;
  • Державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  • Державний реєстр судових рішень.

В результаті перевірки сервіс формує електронний протокол скорингу ділянки з повним набором проаналізованих параметрів. Головне завдання — виявити фактори, що унеможливлюють або роблять ризиковим придбання земельних ділянок чи використання їх у вигляді забезпечення банківського кредитування. Це можуть бути накладання земельних ділянок, помилки в реєстраційних даних, їх неспівпадіння в різних реєстрах, наявність обтяжень та обмежень використання земель, судових спорів. 

Як стверджують розробники, Vkursi Zemli Scoring спростить фермерам процес залучення фінансування під заставу землі. Сервіс вже тестують комерційні банки для автоматичного скорингу та оцінки земельних ділянок, що будуть використовуватись як забезпечення для отримання кредиту. Також фермери зможуть самостійно перевірити земельні ділянки, сформувати кредитну заявку та відправити її в банки партнери Vkursi Zemli. Менеджери банків отримують вже заповнені заявки, підкріплені протоколом перевірки та встановленим статусом предмету застави. Це допоможе їм точно оцінити кредитний потенціал клієнтів, швидше приймати рішення та запропонувати кращі умови фінансування. 

Vkursi Zemli Scoring запрацює з 1 липня 2021 року разом із початком функціонування ринку землі. Створення сервісу здійснюється за підтримки американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.