Вадатурський: відкриття ринку землі призведе до хаосу

16 жовтня 2016, 08:53 3254

Відкриття ринку купівлі-продажу землі сільгосппризначення призведе до хаосу у цій сфері.

Таку думку висловив генеральний директор компанії «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський, повідомляється на сайті агрохолдингу.

Зокрема, він звернув увагу, що одне поле — це «шахова дошка» з 50-100 власниками земельних ділянок. 

«Наприклад, 10% цих власників захочуть продати свої земельні ділянки іншим компаніям. Але ж є ще 90%, які скажуть: «Ні, ми продамо свою землю через 10 років, коли буде більш прийнятна ціна на землю». Така ситуація може призвести до війни за кожен шматок землі. І тоді зупиниться все аграрне виробництво, адже до кожної ділянки поля треба прокласти незалежний шлях, яким можна було б провести техніку і т.п.», — розповідає гендиректор «НІБУЛОНу».

Звичайно, кожен власник землі має право вільно розпоряджатися своєю власністю. Але коли ти являєшся співвласником частини великого масиву землі, варто врахувати думки та інтереси всіх, бо рішення однієї людини автоматично торкається інших власників землі на цій ділянці чи полі та впливає на них. А ігнорування інтересів інших може стати причиною незворотніх наслідків та непередбачуваних подій, констатує Олексій Вадатурський.

На його думку, врахувати варто і той факт, що сьогодні в Україні сформоване крупнотоварне виробництво.

«Без прийняття відповідної законодавчої бази, яка б забезпечила поміркований та прозорий механізм переходу на ринкові відносини, ми знову повернемося до обробітку землі «клаптиками». Великі земельні масиви будуть розпорошені, що значно зменшить ефективність використання сільськогосподарських угідь», — додав він.


Для довідки: нагадаємо, мораторій на продаж землі сільгоспризначення продовжений до 1 січня 2018 року.