В Україні пропонують спростити безкоштовну передачу харчових продуктів на корм тваринам

30 травня 2020, 08:00 2795

Асоціація постачальників торговельних мереж внесла пропозицію до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства стосовно законодавчого врегулювання безкоштовного передання продуктів харчування, термін придатності або продажу яких закінчився, на корми тваринам.

Нині за це потрібно сплатити податок на прибуток із усієї суми продуктів, які передаються, розповів економічний експерт Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

«Діюче законодавство передбачає утилізацію продуктів, термін придатності яких завершився. Така утилізація є платною та виконується спеціалізованими організаціями. Частину продуктів виробники переробляють, якщо це є безпечним і дозволено», — пояснив він.

Але, за його словами, на практиці більшу частину продуктів, яка залишилася після закінчення терміну придатності, не утилізують, а використовують повторно або викидають на смітники та звалища.

«Цього року ми вперше бачили продукцію, яку викидали фермери через неможливість її реалізації, оскільки ринки були закриті. Тому створилися умови для вирішення цього питання.

Пропонується дозволити передавати продукти в зоопарки та притулки для тварин безкоштовно. На сьогодні, за діючим податковим законодавством, торговельна мережа або компанія, яка хоче передати зоозахисникам продукти, повинна сплатити податок на прибуток із усієї суми продуктів, які передаються, а не з суми прибутку.

І це стає на заваді всім, хто хоче стати благодійником. Зміни дадуть можливість отримувати їжу в достатній кількості всім, хто опікується тваринами», — переконаний Олексій Дорошенко.

Другий напрямок — це корми для тварин. Сучасні технології дозволяють все, що не з'їла людина, перетворити на корм для свиней. Вартість таких відходів — 2000 грн за тонну. Є тіньовий ринок таких кормів, але їхня кількість недостатня.

«І це стримує розвиток свинарства, де Україна залишається імпортером. Ми завжди були імпортерами м'яса, а декілька років тому стали ще й великими імпортерами сала», — додав економічний експерт.