У Раду внесли законопроект, який скасовує соєві правки

15 лютого 2019, 16:31 4324

У парламенті 8 лютого 2019 р. зареєстрований законопроект, в якому пропонує повністю скасувати 63-й пункт Податкового кодексу про припинення оподаткування ПДВ експортерів сої та ріпаку.

Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради України.

На думку автора законопроекту (№10027), народного депутата Максима Полякова, ті норми Податкового кодексу, які діють зараз, суперечать Конституції України, згідно з якою держава повинна забезпечити захист конкуренції у підприємницькій діяльності.

Адже згідно з новими поправками, прийнятими в травні 2018 р., від оподаткування звільняються фермери-виробники, які вирощують на власних або орендованих землях сою, рапс або насіння ріпаку. Як наголошується в пояснювальній записці, такі правки є дискримінаційними. Адже фермери, які вирощують товар і продають його фактично за низькими цінами не отримують ніякої підтримки від держави. Тоді як експортери, які продають продукцію за кордон, мають право на відшкодування ПДВ.

«Виникла ситуація, коли при експорті одного і того ж товару одні платники ПДВ (в основному це великі виробники олійних культур) отримуватимуть його бюджетне відшкодування, а інші — ні», — пояснюється в документі.