Послуги зі зберігання зерна на Луганщині подорожчали на 7-15%

13 липня 2021, 16:44 2331

Збиральна кампанія розпочалася на сільськогосподарських підприємствах Луганської області. Загалом аграрії області очікують зібрати близько 1,2 млн т зерна ранніх зернових культур, що більше показників минулого року.

Про це йдеться у повідомленні Луганської облдержадміністрації.

Зазначається, що аграрії для проведення весняно-польових робіт були забезпечені у повному обсязі пальним, технікою, насіннєвим матеріалом, добривами та засобами захисту рослин.

«Посівна площа в усіх категоріях господарств під урожай 2021 року склала 860,4 тис. га. Ранні зернові та зернобобові культури на Луганщині передбачається зібрати на площі 308,9 тис. га. З них озимі культури на зерно (крім озимого ріпаку) — 295 тис. га, ранні ярі зернові та зернобобові культури — 110,1 тис. га. Крім того, озимий ріпак на зерно планують зібрати на площі 3,9 тис. га (посіви які збереглися)», — йдеться у повідомленні.

До збиральної кампанії залучено 1006 зернозбиральних комбайнів та 527 рядкових жниварки. Сезонне навантаження на один комбайн складає 250 га, при середньому денному виробітку на 1 комбайн 28 га, денна продуктивність всіх комбайнів — 27,5 тис. га.

«При ефективному використанні та сприятливих погодних умовах це дасть можливість завершити жнива за 9-11 робочих днів», — розраховують у відомстві.

Також уточнюється, що сьогодні на Луганщині працюють 17 елеваторів потужністю майже 800 тис. тонн. Їх повністю підготовлено до збереження зернових культур врожаю 2021 року.

«Вже затверджені тарифи з надання послуг зі зберігання, приймання, відвантаження зернових культур. У середньому ціни в порівнянні з минулим роком збільшені від 7 до 15%. У ТОВ СП «НІБУЛОН» тарифи залишились на рівні минулого року», — уточнили в ОДА.

Також на території області діють п«ять перевалочних пунктів зернових та олійних культур: «НІБУЛОН» (м. Сватове), ТОВ «Голден Агро» (м. Рубіжне), ТОВ «Східзерноальянс» (м. Сватове), «Левада» (м. Сєвєродонецьк), ТОВ «Красноріченське». Тариф на відвантаження в залізничний та автотранспорт у порівнянні з минулим роком збільшився на 20% (крім ТОВ СП «Нібулон»).