Укрзалізницю планують віддати в управління Deutsche Bahn на 10 років

23 січня 2020, 10:29 1788

Міністерство інфраструктури 22 січня 2020 р. підписало Меморандум про взаєморозуміння із залізничним оператором Німеччини Deutsche Bahn.

Про це повідомив прем»єр-міністр України Олексій Гончарук на своїй сторінці у Facebook.

«Цей альянс — це логічне продовження Плану реструктуризації «Укрзалізниці», яке анонсував Президент Володимир Зеленський у вересні 2019 року.

Упевнений, що застосування досвіду найбільш успішної європейської залізничної компанії підвищить ефективність та якість залізничних перевезень в Україні», — пояснив голова уряду.

Гончарук розказав про формат співпраці.

«Україна повністю зберігатиме за собою контроль над «Укрзалізницею». Німецькі фахівці працюватимуть над реформуванням управлінських механізмів підприємства. Тож одразу відкидую всі чутки — про жодні продаж чи оренду стратегічно важливого державного об'єкта, як «Укрзалізниця», мова не йде», — підкреслив він.

Крім того, сьогодні під час Українського сніданку у Давосі Олексій Гончарук уточнив, що віддати «Укрзалізницю» в управління Deutsche Bahn AG планують на 10 років.

«Так, ми хочемо віддати німцям на 10 років в управління залізницю», — сказав прем'єр.

Він додав, що влада України пов'язують з цим рішенням не тільки очікування про розвиток «Укрзалізниці».

«Це екосистемне рішення, яке повинно показати, що Україна безпрецедентно відкрита для інвестицій, для світу, для нових стандартів», — сказав прем'єр.

Гончарук додав, що, незважаючи на те, що ще потрібно домовлятися і погоджувати деталі рішення і документи, «політичне рішення щодо цього вже прийнято і це вже величезний крок».