Українських виробників хочуть зобов'язати вітамінізувати борошно

24 червня 2021, 08:00 7391

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт закону «Про фортифікації борошна» (№5657), який пропонується встановити обов«язкове збагачення борошна фолієвою кислотою.

Про це йдеться у повідомленні спілки «Борошномели України».

У пояснювальній записці повідомляється, що в обов'язковому порядку пшеничне борошно вищого і першого сортів повинно збагачуватися фолієвою кислотою.

Для підприємств, які виробляють понад 150 т борошна на добу, згідно документу, вимога обов'язкового збагачення мікроелементом вводиться з 1 січня 2022 р., 50-150 т на добу — з 1 липня 2022 р., менше 50 т на добу — з 1 січня 2023 р.

Автори законопроекту посилаються на досвід інших держав, де фортифікація борошна мікронутрієнтами стала звичною практикою (це близько 80 країн). Серед таких названі США, Німеччина, Великобританія, Канада, Франція, Чилі, Угорщина та інші. У цих країнах дефіцит фолієвої кислоти у населення намагаються подолати, збагачуючи борошно та інші продукти харчування аналогом вітаміну В9.

Також у пояснювальній записці зазначається, що міжнародні гуманітарні організації висловлюються винятково на користь фортифікації борошна: ООН, ЮНІСЕФ, Глобальний альянс із поліпшення харчування, Продовольча і Сільськогосподарська Організація Об'єднаних Націй (ФАО) та інші.

Ініціаторами законопроекту є група народних депутатів від партії «За майбутнє».

Як зазначається, перша спроба підтримати виробництво фортифікованого борошна на державному рівні була зроблена ще в 2012 році Державним агентством резерву України. Тоді збиралися збагачувати борошно тіаміном, залізом і мінералами на основі розробок українських вчених і поставляти продукцію на експорт.

У 2018 році група нардепів VIII скликання із різних фракцій намагалася висунути на розгляд проект закону №9117 «Про фортифікації борошна», який за змістом нагадує нинішній. На його користь висловилися провідні дієтологи країни. Однак в 2019 р. документ був відкликаний без розгляду.