Українські аграрії вийдуть на акцію протесту проти монополізації ринку добрив

27 травня 2020, 11:20 2040

Акція протесту аграріїв проти введення квот на імпорт мінеральних азотних добрив до України відбудеться завтра, 28 травня, в урядовому кварталі.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

«Сільгоспвиробники вимагають від Кабміну та Президента не допустити ухвалення Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства даного рішення, яке призведе до монополізації ринку мінеральних добрив в Україні та стрибка цін на них», — уточнюють в УКАБ.

Аграрії категорично проти введення квот на поставки добрив, оскільки це призведе до грабунку аграріїв задля збагачення олігарха-монополіста Дмитра Фірташа, група компаній Ostchem якого володіє основними заводами із виробництва азотних добрив в Україні. Більше того: мотивація міністерства особливо незрозуміла, якщо згадати, що минулого року Антимонопольний комітет України визнав групу компаній Ostchem монополістом на ринку мінеральних добрив, яка зловживала своїм монопольним становищем, що призводить до отримання нею надприбутків і завищення цін на добрива.

«Саме імпорт добрив із країн-торгових партнерів України — країн ЄС, Перської затоки, Північної Африки, а також Туреччини, Казахстану, Білорусі, Грузії, Китаю, США — стримує подальший ріст цін. При цьому ціни на мінеральні добрива на внутрішньому українському ринку перевищують світові в середньому на 20-30%», — додають в УКАБ.

Після встановлення квот на імпорт добрив аграрії будуть вимушені купувати добрива у заводів Дмитра Фірташа за будь-якою встановленою ним ціною, вважають експерти. Це призведе до подальшого подорожчання мінеральних добрив та великих збитків аграріїв. Оскільки частка добрив у собівартості продукції рослинництва складає близько 30%, це загрожує і подорожчанням основних продуктів харчування, а також втратою експортних ринків через неможливість на них конкурувати, в тому числі з російськими виробниками.

«Виникає цілком логічне запитання: чиї інтереси відстоює міністерство: сільгоспвиробників і споживачів чи олігарха?» — підкреслюють в УКАБ.

Аграрії наголошують: підтримувати сьогодні потрібно їх самих, а не компанії Дмитра Фірташа. Декілька років тому низькі світові ціни на аграрну продукцію та засуха вже призвели до розорення багатьох фермерів. Буквально в цьому місяці двоє з них вже вчинили самогубство. У такій ситуації спроби змусити фермерів дотувати олігархів, профінансувавши ремонт їхніх заводів, не тільки несправедливі, а й аморальні.

Організатори акції протесту — ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада», асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», ГО «Аграрний союз України», ГС «Всеукраїнський конгрес фермерів», об'єднання «Агро-продовольча Рада».


Для довідки: початок акції — об 11:00 біля Кабінету міністрів України. Також учасники акції протесту підуть до Офісу Президента України, щоб передати Володимиру Зеленському спільне звернення від аграрних асоціацій.  

О 13:00 біля Офісу Президента відбудеться прес-брифінг організаторів акції.