Студенти створюють з макулатури блокноти, які проростають

15 квітня 2017, 09:11 3405

Студенти Вінницького технічного університету вигадали цікавий спосіб переробки макулатури, роблячи з неї блокноти з насінням, що проростає.

Про це повідомляє «День».

Технологія проста: використаний папір рвуть на невеликі шматочки, перемелюють його з теплою водою в блендері, отриману масу рівномірно розподіляють на ситі, щоб вода стекла. На цій стадії додають насіння (наприклад квітів). Суміш висушують праскою або ж природним шляхом. У результаті отримують досить щільний аркуш паперу, на якому помітні маленькі насінини майбутніх рослин.

Як розповідають студенти, з такого листа можна виготовити вітальну листівку або ж обкладинку для блокнота. А коли рослина проросте, її пересаджують із паперового в звичайну ґрунт.

«Ми вже ініціювали серію майстер-класів серед представників різних громадських об'єднань. Вчимо їх, як переробляти макулатуру і виготовляти з неї сувенірну продукцію з насінням всередині або зі зворотного боку. Що посадити — кожен вибирає самостійно. Знаю точно, що у деяких учасників наших занять вже проросла редиска і пробився крізь папір пагін майбутньої матіоли», — говорить студентка, ініціатор майстер-класів Яна Чайковська.

Таким чином студенти прагнуть підвищити экосвідомість городян і зберегти природу.