Терміни оформлення землі хочуть скоротити у 10 разів

04 лютого 2019, 15:55 2183

Міністерство аграрної політики та продовольства, Держгеокадастр і Міністерство економічного розвитку та торгівлі отримали доручення, за яким мають надати пропозиції щодо скорочення строків та процедур оформлення земельної ділянки.

Про це за результатами розширеного засідання повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, говориться у повідомленні Мінекономрозвитку. 

Як зазначається, мова йде про можливість безоплатної приватизації, передачі у користування або продажу земель державної або комунальної власності.

Відповідно до доручення планується ґрунтовно проаналізувати існуючу ситуацію та досвід інших країн і розробити низку змін для оптимізації послуги, зменшення бюрократичної та корупційної складової. За підрахунками експертів, після цього отримання послуги може скоротитися в цілому в 10 разів.

«Сьогодні, щоб оформити земельну ділянку, потрібно у прямому сенсі слова пройти всі «кола пекла». 54 документи, від 9 місяців до 2 років проходження процедур. Це велике адміністративне навантаження на наших громадян і зайве затягування процедур, яке, окрім всього, стримує розвиток економіки та перешкоджає залученню нових інвестицій. Тому зараз спільно з профільними відомствами та експертами вивчається можливість оптимізації цієї послуги», — прокоментував Парцхаладзе.

Відтак, згідно з дорученням, заплановано:

- встановити вичерпний перелік документів, який необхідно подавати, та запровадити можливість отримати послугу на підставі єдиного звернення в онлайн-режимі;

- скасувати 51 паперовий документ, запровадивши електронні сервіси;

- надати можливість місцевим органам влади здійснювати держреєстрацію земельних ділянок;

- скасувати необхідність отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та запровадити добровільне попереднє погодження її місця розташування;

- удосконалити процедуру нормативної грошової оцінки земельної ділянки;

- чітко обмежити строки підготовки та проведення процедур та інші важливі зміни.