З 2021 року в Україні запроваджуються більш жорсткі вимоги до сортності молока

13 листопада 2020, 12:30 3255

1 січня 2021 року входять в силу нові, більш жорсткі вимоги до сортності молока. Наближається етап, коли Україна має перейти до наступного зразку якості молока європейського стандарту.

Про це завила керівник експертної групи у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Наталія Щирова під час конференції постачальників молока «Данон» в Україні «Лідери разом». 

 «Імплементуючи до вимог європейського законодавства, наше законодавство змінилося, і це відчули як оператори первинного виробництва, так і переробні підприємства. Цей процес регулюється трьома основними документами: профільним законом, який передбачає безпечність харчових продуктів і містить загальні та основні вимоги до первинного виробництва; більш детальні вимоги щодо гігієни та дотримання показників безпечності передбачено в наказі №118 Мінагропроду «Про затвердження вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів»; не менш важливим є Закон «Про державний контроль», який передбачає, окрім основних функцій державного контролюючого органу, також додаткові повноваження і відповідальну участь самого оператора за контроль впровадження саме процедур перевірки сирого молока», — зазначає Наталія Щирова.

За її словами, вже є загальна картина і розуміння того, чи встигне Україна впровадити всі необхідні зміни та пройти всі заплановані етапи стосовно наближення до європейських вимог до встановленого перехідного періоду.

«Наближається той етап, коли ми маємо перейти плавно до наступного зразку європейського стандарту, коли господарства мають забезпечити бактеріальну забрудненість не більше 300 кількість мікроорганізмів у 1 см3, а соматику — не більше ніж 400. Відповідно, з 2022 року критерії товарного сирого молока вже будуть максимально наближені до вимог європейських стандартів. Основною новелою цього документу є те, що оператор ринку несе відповідальність за те, щоб не ввести в обіг молоко невідповідної якості», — розповідає Наталія Щирова.

N.B. Три ключові блоки трансформації молочного тваринництва

Вона також повідомила, що в Мінекономіки створена робоча група, яка займається питанням перегляду норм наказу №118 «Про затвердження вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» і внесення змін до нього. Вже готовий проєкт щодо вимог до дрібнотоварного виробництва молока та молочних продуктів, пунктів закупівлі та збору молока з метою подальшого введення їх в обіг.

«Щоб фіналізувати всі напрацьовані зміни й ті, які набрали чинності, є потреба розробити чек-лист, який передбачатиме чітке, послідовне, прозоре здійснення перевірок», — зазначає Наталія Щирова.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua