Виробник: В умовах дефіциту вологи краще сіяти рідше, але якісніше

26 травня 2020, 08:00 1858

Останніми роками на українських полях спостерігається менше вологи та більша сума температур протягом року на всій території країни. Це змушує аграріїв змінювати технології.

Про це AgroPortal.ua розповів голова ФГ «Покрова» (Полтавська область) Сергій Семенюта.

«З особистого досвіду скажу, що, зважаючи на такі обставини, краще сіяти рідше, але якісніше. Наприклад, у господарстві, де я раніше працював агрономом, ми сіяли кукурудзу з густотою 80-75 тис. насінин на гектар. У результаті рослинам не вистачало вологи для повноцінного розвитку. А якщо посіяти трохи рідше — 72-68 тис./га, то отримуємо менші затрати на посівний матеріал, але кращу врожайність», — пояснив він.

Також, на думку фермера, в сучасних умовах потрібно застосовувати якісні пестициди. І обов«язково необхідно використовувати глибокорозпушувачі, сівалки по нульовому обробітку землі.

«Окрім того, раджу проводити безвідвальний обробіток ґрунту на тих культурах, де це можливо, віддавати перевагу рідким мінеральним добривам і не забувати про органіку. Необхідно давати землі відпочити за допомогою зайнятого пару. Звісно — дотримуватися сівозміни. І що особливо важливо — зводити до мінімуму обробіток ґрунту», — підсумував Сергій Семенюта.