Приватні лабораторії проводитимуть фітосанітарні експертизи для експорту

02 лютого 2020, 09:05 2556

Опублікована постанова Кабінету Міністрів України, затверджена урядом 15 листопада 2019 року, яка започатковує ринок приватних фітосанітарних лабораторій.

Як повідомляють у Європейській Бізнес Асоціації, дана постанова покликана гармонізувати законодавство України із законодавством ЄС в частині проведення фітосанітарного контролю, що є однією з пріоритетних складових процесу інтеграції України до ЄС. 

«Зокрема, вона передбачає впровадження міжнародної практики щодо залучення приватного сектору до надання послуг із відбору зразків продукції для фітосанітарної експертизи та її проведення», — йдеться у повідомленні.

На переконання представників зернової бізнес-спільноти ЄБА, уповноваження фітосанітарних лабораторій приватної форми власності на проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) дозволить створити конкурентні умови проведення лабораторних досліджень через уповноваження недержавних лабораторій; уникнути дублювання деяких операцій; скоротити час проходження процедур фітосанітарного контролю; підвищити якість проведення фітосанітарної експертизи; знизити корупційні ризики.