Посол Франції про земельну реформу: Потрібно обговорювати концентрацію, а не іноземців

17 грудня 2019, 13:29 1806

Полеміка щодо земельної реформи в Україні має в першу чергу стосуватися концентрації сільгоспземель в одні руки, а не допуску іноземців до ринку.

Таку думку висловив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Я вважаю, що ми, французи, та міжнародна спільнота загалом мусимо виявляти вищий ступінь обережності в питанні земельної реформи в Україні. Адже саме земельні реформи в багатьох країнах світу несуть на собі величезне емоційне навантаження і є надзвичайно чутливими», — сказав він.

Посол підкреслив, що не існує якоїсь готової моделі: у будь-якому випадку буде йтися про суверенне рішення України, яке вона ухвалить у цьому питанні.

«Якщо дозволите, у мене склалось враження, що на сьогодні в Україні полеміка дещо занадто концентрується на питанні, чи допускати іноземців до придбання землі, але недостатньою мірою фокусується на питанні — найважливішому, на мій погляд — як уникнути надмірної концентрації земель в одних руках», — сказав він.

Етьєн де Понсен пояснив, що якщо буде ухвалено модель з недостатнім ступенем регуляції, це зіграє на користь певних потужних «акторів», які майже безкінечно зможуть нарощувати своє володіння земельними активами.

«Результатом цього процесу, як усі ми уявляємо, буде подальше поступове знелюднення сільської місцевості та перетікання наявних там багатств до  цих великих  власників», — спрогнозував він.

Що стосується ситуації у Франції, як пояснив посол, то вироблена модель забезпечує вільний продаж і придбання землі, але водночас виконує функцію регулювання земельного ринку. Адже, земельний ринок не є ринком у класичному розумінні в будь-якій країні.