Норкові ферми в Україні дотримуються стандартів WelFur

13 вересня 2019, 08:00 4334

В Україні працюють три норкові ферми, які пройшли всі етапи сертифікації на відповідність вимогам міжнародної програми оцінки добробуту тварин WelFur, — «Вікінг», «Пелском» та «Агропромінвест».

Про це AgroPortal.ua заявив президент Асоціації звірівників України Олександр Дикий.

«Українські звіроферми поставили за мету відповідати більш високим і більш жорстким вимогам у сфері поводження з тваринами, ніж ті, що прописані у законодавстві України та ЄС, а також стати учасниками системи саморегулювання WelFur, до якої Європейська комісія має повну довіру і визнання», — зазначив він.

WelFur — це сама передова в світі програма оцінки добробуту тварин третьою стороною. Програма була схвалена Європейською комісією як «ініціатива саморегулювання та співрегулювання». Це перша програма добробуту тварин, яка коли-небудь пропагувалася в базі даних Комісії щодо так званих ініціатив «м'якого права».

«Перевірки за програмою WelFur проводяться незалежними аудиторами, а протоколи перевірок зосереджені на чотирьох принципах добробуту тварин: хороше житло, хороше харчування, хороше здоров«я та належна поведінка. Ці принципи були адаптовані незалежними вченими з семи європейських університетів для створення програми WelFur», — додав Олександ Дикий.

За його словами, процес сертифікації включає вивчення функціонування звіроферми по 12 параметрам. У них входять: здоров'я тварин, їх поведінка, житлова система, харчування, позитивні і негативні емоції, взаємини між тваринами і людьми, а також способи управління звірофермою.

«На фермах, які отримують сертифікат WelFur, тварини вчасно та в повній мірі мають доступ до належного харчування, вони завжди можуть втамувати спрагу — тварині потрібно натиснути на кнопку, поллється очищена вода. Також у кожній клітці є сіно та бігове колесо», — пояснює президент асоціації. 

Кожна тварина, як підкреслює Дикий, живе в температурному комфорті — їм не буває занадто холодно чи занадто жарко. Розмір клітки дозволяє їм вільно рухатись. Норки на фермах повинні бути в змозі висловити таку саму поведінку, що і норки в дикій природі: бігати, гратися або лазити. Спеціалісти ферми дотримуються високих стандартів гігієни та догляду, оскільки кожна тварина має бути здоровою, не може мати пошкоджень шкіри чи травм,

Оскільки ферми дотримуються всіх необхідних стандартів, тварини здатні виражати нормальну, нешкідливу, соціальну поведінку. У них зберігають всі природні інстинкти.

 

«На сьогоднішній день близько 95% всіх шкурок, вироблених в Україні, відправляється на експорт. Щоб товар котирувався за кордоном, всі українські норкові ферми сертифікуються за європейськими стандартами.

Євроемісари три-чотири рази на рік навідуються на норкові ферми, щоб переконатися: здоров«я, затишок, якість харчування, ветеринарний догляд, необхідні для добробуту тварин, дотримуються неухильно. Якщо ферма не пройде сертифікацію, то не вийде на міжнародні аукціони», — пояснює він.

З 2019 року на хутряних аукціонах продається перша сертифікована хутровина. З 2020 року три найбільші аукціонні будинки — Saga Furs, Kopenhagen Fur та NAFA — прийматимуть тільки хутровину з Європи, яка пройшла сертифікацію WelFur.

Аналогічні вимоги впроваджуються і виробниками одягу. Міжнародна група Kering, що володіє Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Brioni і іншими відомими модними брендами, у цьому році презентувала внутрішні правила поводження з тваринами, що використовуються в індустрії моди і текстильної промисловості. Компанія надалі готова працювати лише з хутром, сертифікованим за програмою WelFur.

«На даний час система WelFur впроваджується на більш ніж 3500 норкових і лисячих фермах в Європі. Сертифікацію проходять сім українських господарств, але відповідний документ отримали поки що три — це «Вікінг», «Пелском» та «Агропромінвест».

Із жовтня сертифікат стане обов'язковим для всіх. Протоколи WelFur засновані на науці і будуть переглядатися кожні п'ять років, щоб включати новітні дослідження в області захисту тварин», — додав Олександр Дикий.

Сертифікація, на його думку, має життєво важливе значення для подальшого здійснення діяльності компаніями. Сьогодні пред'являються високі вимоги до захисту добробуту тварин. Надалі вони будуть лише зростати. Для того, щоб в наступному році різні види бізнесу могли надати конкурентний товар, сертифікацію важливо проходити вже зараз.