Думка: В елеватор варто інвестувати лише агрохолдингам і трейдерам

28 січня 2019, 09:02 1860

Будувати елеватор економічно вигідно тільки великим сільгоспвиробникам, тобто агрохолдингам, та трейдерам.

Таку думку висловив директор «Першого кооперативного елеватору» Сергій Курдицький під час конференції «Елеватор 2019», організованою компанією «ПроАгро».

«Лише поєднання елеватора і трейдингу чи елеватора і землі дає бажаний економічний ефект. На сьогодні не має вже, мабуть, жодного елеватора, який надає просто послуги зберігання. Немає сенсу будувати елеватор на 3-5 тис. га, адже приблизна вартість будівництва елеватора становить $7 млн і це дуже великі кошти навіть для великого сільгоспвиробника», — зазначає Сергій Курдицький.

За його словами, «Перший кооперативний елеватор» займається трейдингом, доробкою зерна і його зберіганням. Управляє елеватором товариство, засновниками якого є два кооперативи: в Дніпропетровській області, де задіяно 78 фермерів, які мають в загальній кількості 35 тис га землі; кооператив в Кіровоградській області.

«Ми пішли цим шляхом, тобто побудували елеватор, бо спочатку мали підтримку канадських партнерів, а зараз маємо також співфінансування від фермерів. Якщо їх 78, то їм інвестувати в елеватор легше ніж одному виробнику», — зазначає Сергій Курдицький.  

За його словами, кооперативу значно легше залучати кошти чи кредитування ніж кожному фермеру окремо, а також таке об«єднання значно підвищує рівень знань фермерів.

Сергій Курдицький також висловив думку, що фермерам, яких наразі за офіційною статистикою в Україні близько 10 тисяч, об»єднання в кооперативи допоможе утриматись на ринку.


Для довідки: «Перший кооперативний елеватор» знаходиться в Дніпропетровській області, в експлуатацію введена перша черга потужністю 12,7 тис т. Елеваторний комплекс займає 6 га землі і в майбутньому розрахований на 60 тис. т зберігання зернових.


Даша Харченко, AgroPortal.ua