Думка: Просо може стати альтернативою іншим культурам у посушливих регіонах

29 жовтня 2020, 10:26 3200

В Україні часто обговорюють ситуацію з гречкою, але зовсім забули про іншу культуру, якої в країні вирощується вдвічі більше. Якщо подивитися на посівні площі, то цього року під гречкою у нас 78 тис. га, а під просом — 150 тис. га.

Про це у соцмережі Facebook розповів президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

За його словами, нарощування виробництва проса, з якого виробляється пшоно, не є добровільним. Звернути увагу на цю культуру змусили зміни клімату.

«Вирощують культуру переважно у південних областях. Найбільше — 36 тис. га — у Одеській області. Далі йдуть Дніпропетровська, Херсонська, Харківська та Запорізька. Просо є досить-таки посухостійкою культурою. І якщо вірити американським ученим, у зв'язку зі змінами клімату виробництво проса зростає в усьому світі», — додав експерт.

Алекс Ліссітса зазначив, що у 2018 р. глобальний ринок проса та просових культур був близько $9 млрд, а уже в 2027 р. очікується зростання щороку щонайменше на 4,5% — до $14 млрд.

Він уточнив, що у світі найбільше проса історично виробляє Індія, яка є і найбільшим виробником, і найбільшим споживачем просових культур. За нею слідує велика кількість країн африканського континенту — Танзанія, Камерун, Буркіна-Фасо. Китай також серед лідерів. 

«Повертаючись до України, очевидно, що і в нас зрозуміли, що наразі з класичним підбором культур не завжди будеш ефективним», — вважає експерт.

Алекс Ліссітса задається питаннями: наскільки Україна зможе просунутися на глобальному ринку проса і просових культур? Наскільки виробництво відповідатиме світовим стандартам? Чи знайде пшоно, вироблене з проса, свого споживача у країні, адже воно корисне і поживне, але про нього мало хто знає?

Тож, за його словами, потрібно подумати:

1) яким чином популяризувати виробництво проса та споживання пшона серед українців як альтернативу гречці;

2) яким чином забезпечити підвищення врожайності у наших фермерів.

«Якщо подивитися, то Одеська область, за статистикою Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, цього року з 36 тис. га зібрала 25,9 тис. т з урожайністю 0,7 т/га, що надзвичайно мало навіть у порівнянні з іншими регіонами України, які також потерпали від посухи. Наприклад, у Вінницькій області врожайність склала 2,9 т/га, а Київська загалом мала 3,35 т/га», — уточнив експерт.

При цьому Алекс Ліссітса зазначив, що необхідна допомога української науки (адже насінництво також є глобальним питанням) і політикуму у вирішенні вищевказаних двох пунктів.

«Як на мене, просо може стати суттєвою альтернативою іншим культурам на півдні України», — підсумував він.