Думка: Ліквідація районних управлінь агропромислового розвитку позбавляє об’єктивної інформації про діяльність АПК

20 квітня 2020, 10:00 2899

Після ліквідації районних управлінь агропромислового розвитку департаменти розвитку промисловості та агропромислового комплексу не володіють об’єктивною інформацією щодо перебігу комплексу робіт.

Про це повідомив директор Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу Хмельницької ОДА Олег Омелянюк під час наради в режимі відеозв’язку з головами райдержадміністрацій під керівництвом голови ОДА Дмитра Габінета.

«В межах повноважень та з ініціативи профільного міністерства департаментом визначено 50 сільгосппідприємств, які щотижня надають інформацію про проведення сівби ярих культур. Але дана інформація не носить об’єктивного характеру і не може використовуватися надалі. Попереду збиральні роботи, інформацію про які ми також не можемо отримувати безпосередньо з районів. Будуть відсутні дані про розрахунки за паї, структуру посівних площ, очікуване виробництво, інвестиційні проєкти, заробітну плату тощо», — відзначає Олег Омелянюк.

За його словами, офіційно на Департамент розвитку промисловості та агропромислового комплексу не передані повноваження районних управлінь, навпаки — питання діяльності агропромислового комплексу лягає на розсуд райдержадміністрацій.

«Я вважаю, що райдержадміністрації не повинні стояти осторонь розвитку основної бюджетоутворюючої галузі. Слід залишити в районі хоча б одну людину, яка б слідкувала за діяльністю агропромислового комплексу», — стверджує Олег Омелянюк. 

Також він зазначає, що нагальним питанням сьогодення є ефективне функціонування агропромислового комплексу в період карантину. В основному — це питання переміщення великогабаритної техніки по дорогах загального користування, харчування працівників, доставки запчастин, закупки засобів захисту рослин іноземного виробництва.